Mainos
Mainos

"Pormestari kuin saippuasarjasta": Viinaa, huumeita, rivoja puheita

Poliittinen karikatyyri vai sittenkin todellinen ihminen? Tätä ihmetellään Kanadassa, jossa Toronton pormestarin toilailut vetävät vertoja saippuasarjan juonenkäänteille. 

Jupakka alkoi toukokuussa uutisista, joiden mukaan pormestari Rob Fordin epäiltiin polttaneen crackia. Hän taipui vihdoin tässä kuussa myöntämään huumeen käytön. Hän vetosi samalla siihen, että oli humalan aiheuttamassa tokkurassa. 

Rötöslista ei kuitenkaan pääty tähän, sillä Ford on myös myöntänyt ostaneensa huumeita ja ajaneensa autoa alkoholin nauttimisen jälkeen. 

Tällä viikolla skandaali paisui jälleen, kun poliisi julkisti asiakirjoja, joissa entiset alaiset kertovat muun muassa railakkaasta Pyhän Patrickin päivän vietosta. Fordin sanotaan juhlineen prostituoiduksi epäillyn naisen seurassa. Hänen väitetään myös ehdottaneen suuseksiä naispuoliselle alaiselleen. 

Ford kommentoi viime mainittua väitettä toimittajille sanoen olevansa onnellisesti naimisissa ja saavansa "sitä" riittävästi kotonaan. 

Myöhemmin pormestari ilmaantui julkisuuteen, rinnallaan hiljaa pysytellyt Renata-vaimo, ja pahoitteli "selväsanaista" kielenkäyttöään. 

-Viimeisen puoli vuotta olen ollut valtavassa paineessa. Stressi on suurelta osin itse aiheutettua. -- Olen pyytänyt anteeksi ja olen yrittänyt siirtyä eteenpäin, Ford sanoi AFP:n mukaan. 

Myllytyksestä huolimatta Ford ei ole suostunut eroamaan tehtävästään vaan sanoo jatkavansa ensi vuoteen, jolloin hänen kautensa päättyy. Tuolloinkin hän aikoo kertomansa mukaan asettua uudelleen ehdolle. 

Kohuista tuttu kansanmies 

Suomalainen Juha Mikkonen on seurannut jupakkaa aitiopaikalla Torontossa, jossa valmistelee terveyspolitiikan väitöskirjaa sikäläisessä yliopistossa. 

Hän luonnehtii Fordia oikeistopopulistiseksi kansanmieheksi, joka jo kaupunginvaltuutettuna päästeli suustaan sammakoita ja aiheutti liudan pieniä skandaaleita. 

– Hän muun muassa vastusti pyöräilyä ja pyöräkaistoja. Hän sanoi, että jos joku pyöräilijä saa surmansa kaupungissa, se on hänen oma vikansa. Miksi lähteä sinne ajamaan? 

Pormestariksi Ford valittiin vuonna 2010. Hän lupasi kampanjassaan, että karsii turhia palveluita ja säästää verovaroja. 

– Tukijat ajattelivat ilmeisesti, että koska hän oikealla asialla, häntä voi äänestää, vaikka hän on henkilönä kyseenalainen.  

Fordia avitti vaaleissa myös se, että hyviä vastaehdokkaita ei ollut. Merkittävin vastustaja oli aiemmin ryvettynyt talousskandaalissa. 

Muut valehtelevat? 

Vaikka Ford on itse myöntänyt syyllistyneensä lainvastaisuuksiin, hän ei ole syytteessä mistään saatikka että hän olisi saanut tuomioita. 

Valtuutetut eivät pysty erottamaan häntä, koska hänet on valittu suorilla vaaleilla. Perjantaina valtuusto päätyi kuitenkin viemään häneltä osan toimivaltuuksista. 

Ford ei suostunut nytkään taipumaan. 

– En voi tukea tätä (valtuuston päätöstä), eikä minulla ole muita mahdollisuuksia kuin haastaa se oikeudessa, hän sanoi. 

Oikeudella Ford on uhannut myös kolmea entistä alaistaan, joiden lausuntoihin poliisiraporttien tiedot railakkaasta Pyhän Patrickin juhlinnasta perustuvat. Ford syyttää kolmikkoa valehtelusta. 

Juha Mikkonen huomauttaa, että moni muu olisi Fordin sijassa ymmärtänyt lähteä paikaltaan. 

– Hämmentävää prosessissa on, että häneltä näyttää kokonaan puuttuvan normaali häpeäntunne.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme