Mainos
Mainos

Venäjä Ukrainan vaaleista: Voivat edistää rauhaa

Venäjä arvioi Ukrainan parlamenttivaalien antavan mahdollisuuden rauhaan Itä-Ukrainassa.

Venäjän varaulkoministeri Grigori Karasin tähdentää, että rauhan ratkaisua kannattavat puolueet ovat saamassa parlamenttiin enemmistön. Karasinin kommenteista kertoi uutistoimisto RIA Novosti.

Karasin sanoo kuitenkin olevansa huolissaan kansallismielisten voimien osuuden kasvusta. Tämä voi hänen mukaansa lisätä taistelujen varaa.

Puolueiden saamista äänistä on laskettu RIA Novostin mukaan yli 40 prosenttia. Johdossa ovat pääministeri Arseni Jatsenjukin ja presidentti Petro Poroshenkon puolueet.

Keskusvaalikunta on ilmoittanut äänestysprosentiksi 52,4. Uutistoimisto Unianin mukaan se on alhaisin Ukrainan historiassa.

Ahkerimmin äänestettiin Lvivin alueella Länsi-Ukrainassa, missä prosentti nousi 70:een. Alhaisimpia lukemia mitattiin Itä-Ukrainassa, missä separatistialueilla ei voitu paikoin äänestää lainkaan. Kiovassa äänestysprosentti oli lähes 56.

"Täytyy odottaa ja katsoa"

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko sanoi eilen, että hallitusneuvottelut alkavat heti aamulla. Hän arveli, että valmista tulisi kymmenessä päivässä.

Aleksanteri-instituutin tutkija Mark Teramae povaa hallitusneuvotteluista vaikeita. Teramae sanoo, ettei mikään Ukrainan politiikassa ole koskaan helppoa tai varmaa.

– Koalition muodostaminen on poikkeuksellisen vaikeaa, Teramae sanoi varhain aamulla STT:lle.

Teramae ennakoi, että ääntenlaskun johdossa oleva kolmikko pyrkii muodostamaan hallituskoalition, jolloin sillä olisi selkeä yli 50 prosentin enemmistö.

Vaikka ukrainalaiset näyttävät valinneen Euroopan, varoittaa Teramae menemästä asioiden edelle. Hän muistuttaa tilanteesta vuosina 2005–2006, jolloin silloinkin ilmassa oli "euforiaa tulevista muutoksista ja demokratiasta".

– Johdossa olevat puolueet ovat aiemminkin päättäneet viedä Ukrainan Eurooppaan, mutta korruptio ja riitely vesittivät aikeet. Täytyy siis odottaa ja katsoa, onko oikeasti muutoksia tulossa. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme