Mainos
Mainos

Portugalin António Guterres ilmeisesti seuraava YK:n pääsihteeri – virkaan odotettiin naista

Portugalin entinen pääministeri ja YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n pääsihteeri António Guterres on erittäin vahvoilla YK:n seuraavaksi pääsihteeriksi. 

YK:n turvallisuusneuvoston kuudennen kierroksen salaisessa koeäänestyksissä yksikään neuvoston viidestä pysyvästä jäsenmaasta ei vastustanut Guterresia.

Turvallisuusneuvoston tämänhetkisen puheenjohtajamaan Venäjän suurlähettilään Vitali Tshurkin sanoo, että neuvosto äänestää ehdokkaasta virallisesti huomenna.

Guterresin läpimeno suljettujen ovien takana pidettävässä äänestyksessä tarvitsee vähintään yhdeksän jäsenen tuen, eikä yksikään 15-jäsenisestä neuvostosta saa vastustaa häntä. 

Mikäli neuvosto kannattaa Guterresia, päätöslauselma menee vielä yleiskokouksen hyväksyttäväksi. 

Jo pidempään on ollut esillä vaatimus naisen valitsemiseksi maailmanjärjestön johtoon. YK:n kaikki pääsihteerit ovat olleet miehiä.

Naista vaadittu pitkään johtoon 

Tunnetuin naisehdokkaista on Uuden-Seelannin entinen pääministeri ja YK:n kehitysohjelman pääjohtaja UNDP:n Helen Clark

Ehdolla oli myös kaksi bulgarialaista, YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön pääjohtaja Irina Bokova ja EU:n budjettikomissaari Kristalina Georgieva. Georgieva nousi Bokovan kanssa kisaan, kun Bokova oli menestynyt heikosti aiemmissa koeäänestyksissä. 

Ehdolla oli myös muiden muassa myös Argentiinan ulkoministeri Susana Malcorra.

Uusi pääsihteeri aloittaa työnsä 1. tammikuuta 2017. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme