Mainos
Mainos

Presidentti Erdogan palasi Turkkiin – "Puhdistan armeijan"

Istanbulissa lentokentällä kannattajiensa vastaanottama Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on pitänyt tv-puheen, jossa kutsuu sotilasvallankaappauksen yritystä maanpetokseksi. Erdogan sanoo puhdistavansa armeijan.  

Hän myös kertoi olleensa vallankaappausyrityksen alkaessa Turkin Marmariksessa. Erdoganin mukaan Marmariksen hotellia pommitettiin hänen lähtönsä jälkeen.

Presidentin mukaan vallankaappausyritykseen liittyen on tehty noin 120 pidätystä.  
Erdogan sanoi Guardianin mukaan, ettei Turkkia jätetä "valloittajille". Hänen mukaansa hallitus Ankarassa on toimintakykyinen.  

Erdogan syytti tilanteesta islamilaista gülenisti-liikettä. Erdoganin mukaan kaappauksen yrityksen takana on armeijan pieni vähemmistö.  
Yhdysvalloissa maanpaossa asuvaan uskonoppineeseen Fethullah Güleniin liitetty liike kiistää yhteytensä vallankaappausyritykseen.  
Presidentti Erdogan palasi Istanbuliin varhain lauantaiaamuna, raportoivat uutistoimistot. Hän oli poissa maasta vallankaappausyrityksen alkaessa.  

Presidentin paluuta on spekuloitu merkiksi siitä, että vallankaappausta yrittäneet Turkissa olisivat menettämässä otettaan. Maasta kantautuu kuitenkin hyvin ristiriitaisia viestejä.   

Presidentti Erdogania vastassa oli Istanbulissa uutistoimisto AFP:n mukaan satoja ihmisiä. Jo aiemmin Istanbulista raportoitiin, että suuri ihmisjoukko oli tunkeutunut lentokentän kiitoradoille.  

Turkista on raportoitu, että Turkin valtiollinen radio- ja televisioyhtiö TRT taas toiminnassa ja Turkin valtion joukot ovat saaneet aseman hallintaansa. Uutisankkuri sanoo armeijan pakottaneen hänet lukemaan tiedotteensa.  

Myös CNN:n Turkin toimitus on jälleen toiminnassa. 

BBC: Taksimin aukiolla räjähdyksiä

Istanbulissa Taksimin aukion lähialueelta on kuultu suuria räjähdyksiä, raportoivat muun muassa BBC ja Guardian. Alueella lentää Turkin hävittäjiä, eikä Guardianin mukana ole varmaa, onko ääni tullut koneista, räjähdyksistä maassa vai kenties molemmista.  

Istanbulissa Taksimin aukiolle ja myös muualle kaupunkiin on illan ja yön aikana kerääntynyt paljon protestoivia ihmisiä.  

Aikaisemmin illalla Istanbulista raportoitiin armeijan tulittaneen väkijoukkoa. Paikalla olleen uutistoimisto AFP:n kuvaajan mukaan tulituksessa on ainakin haavoittunut ihmisiä.  

Kuvaaja sanoo nähneensä ihmisiä vietävän ambulansseihin. Tulittaminen alkoi lähellä Bosporinsalmen ylittävää siltaa.  


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme