Mainos
Mainos

Presidentti Khatami vannoi virkavalan

Presidentti Mohammad Khatamin virkaanastujaiset alkoivat tänään Iranissa. Seremonia avattiin aamulla maan kansallishymnillä ja Koraanin lukemisella.

Tilaisuudessa pitämässään puheessa presidentti lupasi vahvistaa uskonnollista demokratiaa. Uudistusmielinen presidentti vetosi myös konservatiivisiin vastustajiinsa vuoropuhelun lisäämiseksi ja vihanpidon lopettamiseksi. Khatami viittasi islamilaisiin opetuksiin, joiden mukaan hallitseminen tarkoittaa vallan tavoittelun sijasta kansan tarpeista huolehtimista.

-Kaikkein tärkein tehtävämme on luoda islamilainen demokratia, joka oli vallankumouksen ensisijainen tavoite, 57-vuotias Khatami muotoili.

Virkavalassaan Khatami sitoutui puolustamaan uskontoa, noudattamaan islamin periaatteita ja perustuslakia ilman itsevaltiutta. Hän vakuutti myös pitävänsä kiinni maan rajoista.

Alun perin sunnuntaille ajoitettua tilaisuutta jouduttiin siirtämään perustuslaillisen kiistan takia. Kriisi puhkesi viikonloppuna, kun parlamentti hylkäsi viisi oikeusoppineiden ehdottamista kuudesta ehdokkaasta valvojaneuvoston kahdelle vapaalle paikalle.

Kokoonpano ratkaistiin kuitenkin eilen, ja parlamentti valitsi puuttuvat jäsenet. Valvojaneuvosto pitää huolta siitä, että parlamentin lakiehdotukset ovat perustuslaillisia ja islamilaisten sääntöjen mukaisia.

Presidentti Khatami valittiin toiselle kaudelleen kesäkuussa ylivoimaisella äänten enemmistöllä.

(MTV3-STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme