Mainos
Mainos

Presidentti Niinistö Trumpin puheesta: Siellä oli todella kovia kohtia

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ensimmäisessä YK:n kansallisessa puheenvuorossa oli todella kovaa kieltä.

– Olihan siellä muutamia todella kovia kohtia, kuten Pohjois-Korean pyyhkäiseminen ja myös Iran sai kovasti kyytiä.

Niinistö vastasi suomalaistoimittajien kysymyksiin pian Trumpin puheen päätyttyä YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa. Trumpin puhetta seurattiin tarkasti eri puolella maailmaa, sillä Trump on aiemmin kritisoinut maailmanjärjestöä ja korostanut nationalistista linjaa. Puheen on myös arvioitu olevan merkittävin Trumpin ulkopoliittinen puhe presidenttiuransa aikana.

Niinistö odotti puhetta itsekin, ja hänen mukaansa Trumpin uhkaus pyyhkäistä Pohjois-Korea pois maailmankartalta oli ”melkoinen ilmaisu”. Niinistön mukaan Trumpin kova kielenkäyttö tuskin auttaa kiristyvää tilannetta Pohjois-Korean kanssa.

– Varmaan tulee reaktioita retorisella tasolla ja varmaan jollain muullakin, Niinistö sanoi.

Trumpin nationalistinen linja on Niinistöstä pohdinnan paikka muillekin maailmanjohtajille.

– Nyt täytyy tietenkin vähän pysähtyä ajattelemaan sitä, miten hän useaan otteeseen korosti suvereenisuutta tai oikeastaan sanoisiko melkein kansallisuusaatetta. Hän kuvaili sitä kyllä hyvin kauniisti, että jokaisen maan kuuluu pitää ensin huolta omistaan. Siinä mielessä hän pystyi perustelemaan sen, mutta aika moneen kertaan tuli Amerikka ensin -ajattelu esiin.

Niinistön mukaan Trumpin puhe kovista sanoista huolimatta ei ollut niin särmikäs kuin pelättiin. Vaikka Pohjois-Korea ja Iran saivat kyytiä, Niinistöstä puheen pääsanoma oli kuitenkin muu. Niinistö näki puheessa muun muassa kädenojennuksia maailmanjärjestölle.

YK:n maksuosuuksista hän totesi, että jos täällä toimitetaan mitä sanotaan eli rauhan asiaa, niin silloin se on alhainen hinta.

Niinistö pitää Suomen kansallisen puheenvuoron YK:n yleiskokouksessa keskiviikkona. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme