Mainos
Mainos

USA:n puolustusministeriltä kunnioittava tervehdys Suomen puolustusvoimille: "Kova tekijä"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mielestä USA:n uuden hallinnon ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja alkaa selkiytyä. Niinistö sanoo olevansa tyytyväinen kuulemistaan viesteistä.

Niinistöllä oli kahdenkeskinen tapaaminen Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattisin kanssa Münchenin turvallisuuskokouksen yhteydessä.

-Kävimme läpi tietyt perusasiat, jotka liittyvät Suomen turvallisuuteen. Hän tuntui olevan niistä hyvin perillä. Kaikki, mitä hän sanoi, oli sellaista, jota voi tervehtiä ihan tyytyväisenä, Niinistö muotoili suomalaisille toimittajille Münchenissä.

Eri puolilla Eurooppaa on epäilty, ettei Yhdysvaltain presidentti Donald Trump välttämättä allekirjoita näkemyksiä, joita Mattis tai varapresidentti Mike Pence esittävät turvallisuuskokouksessa. Presidentti Niinistö on toista mieltä.

-En usko, että varapresidentti puhuisi, jotain sellaista, josta ei ole sovittu. 

Niinistön mukaan näyttää siltä, että Washingtonissa Yhdysvaltain ja Venäjän suhteisiin liittyvät näkemykset alkavat "tarkentua".

-Suurvallat keskustelevat yhä selkeämmin ja välillä myös isoilla kirjaimilla, Niinistö arvioi.

-Se on oikeastaan se tapa, jota me olemme Venäjän kanssa harjoittaneet. On helpompi nähdä, mistä ollaan samaa tai eri mieltä, kun molemmat sanovat oman näkemyksensä mahdollisimman selkeästi, hän jatkaa.

Niinistö mielestä Euroopassa voidaan nyt suhtautua rauhallisemmin USA:n uuteen hallintoon.

-Mattis sanoi hyvin selkeästi, ettei Yhdysvallat ole vetäytymässä Natosta. Toisaalta minusta on ihan reilua vaatia Eurooppaa huolehtimaan enemmän omasta puolustuksestaan, kun se kerran on kirjattu myös Naton sopimuksiin, Niinistö korostaa.

Hän ei näe, että Yhdysvaltain vallanvaihdoksella olisi välittömiä vaikutuksia Suomeen. Washingtonin kommentit ovat olleet toistaiseksi ylitsevuotavan positiivisia.

-Puolustusministeri Mattis lähetti kunnioittavia terveisiä Suomen puolustusvoimille, jota hän tuntuu pitävän aika kovana tekijänä.

Münchenin turvallisuuskokouksessa käytiin perjantaina myös kipakka paneelikeskustelu Euroopan tulevaisuudesta. Siihen osallistuivat muiden muassa Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble, EU:n komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans ja Liettuan presidentti Dalia Grybauskaitė.

-Kyllä minä pidän EU:n ongelmia erittäin vakavina. Tässä aletaan olla lähellä tilannetta, jossa yhä useammat maat ymmärtävät, että ylös ei tulla kuin yhdessä, Niinistö korostaa.

Münchenin turvallisuuskokous jatkuu sunnuntaihin asti. Lauantain odotetuin puhuja on Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence. 

Presidentti Sauli Niinistö osallistuu paneeliin, jonka aiheena on ilmastonmuutoksen vaikutus turvallisuuteen.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme