Mainos
Mainos

Yhdysvaltain tuki Israelille hiipumassa?

Israelin tärkeimmän liittolaisen Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on kommentoinut varsin nuivasti pääministeri Benjamin Netanjahun voittoa Israelin vaaleissa.

Koska Netanjahu on sulkenut pois palestiinalaisvaltion perustamisen pääministerikaudellaan, Yhdysvaltain täytyy nyt selvittää muita vaihtoehtoja, Obama sanoo Huffington Post -verkkolehden haastattelussa.  

Kahden valtion periaate on ollut pitkään rauhanpyrkimysten ja myös Yhdysvaltain Lähi-itä-politiikan peruslähtökohta.  

Obaman mukaan Yhdysvallat jatkaa edelleen turvallisuusyhteistyötä Israelin kanssa. Hän ei kuitenkaan luvannut, että Yhdysvallat estäisi tulevaisuudessakin veto-oikeudellaan palestiinalaisvaltiota edistävät aloitteet YK:n turvallisuusneuvostossa.

Muutos olisi merkittävä, sillä Yhdysvallat on kaatanut käytännössä kaikki Israelin kannalta kielteiset päätökset jo usean vuosikymmenen ajan.  

Obama myös arvosteli haastattelussa Netanjahun käytöstä parlamenttivaalien yhteydessä. Netanjahu oli äänestyspäivänä huolissaan hallituksensa kohtalosta, koska israelinarabeja tuodaan "laumoittain" äänestämään.  

Obaman mukaan tällainen kommentti ei vastaa periaatetta, jonka mukaan kaikkia kansalaisia kohdellaan tasa-arvoisesti.  

– Minusta se on ollut parasta Israelin demokratiassa. Jos tämä menetetään, se ei vain anna ammuksia niille, jotka eivät usko juutalaisvaltioon. Luulen, että se alkaa myös rapauttaa demokratian merkitystä Israelissa, Obama arvioi.  

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot