Mainos
Mainos

Professori HS:lle toimeentulotuesta: Säännöllisenä apuna systeemi on hölmö

Helsingin Sanomissa sunnuntaina julkaistu mielipidekirjoitus toimeentulotuesta herätti kiivasta keskustelua. Sosiaalipolitiikan professorin Heikki Hiilamon mielestä toimeentulotukisysteemi säännöllisenä tulona on hölmö.

HS:ssä julkaistiin sunnuntaina mielipidekirjoitus, jossa aikuisen skitsofreniaa sairastavan miehen isä kertoo, kuinka hänen poikansa tilille laittama muutaman sadan euron lahjoitus oli huomattu ja vähennetty toimeentulotuesta täysimääräisesti. Isän mielestä päätös oli julma. 

Sosiaalipolitiikan professorin Heikki Hiilamon mukaan tapaus on esimerkki siitä, että toimeentulotukisysteemi pakottaa tuensaajat kiertämään tulorajat käyttämällä käteistä.

– Systeemi on ihan kreisi. Jos lahja olisi annettu käteisenä, ostettu joku tavara tai vaikka maksettu iso lasku, ei ongelmaa olisi tullut, Hiilamo sanoo HS:lle.

Hiilamon mukaan takaisinperintä ei olisi kohtuuton, jos toimeentulotuki toimisi sen alkuperäisessä muodossaan, eli tilapäisenä apuna. Tuesta on kuitenkin tullut monille säännöllinen apu. 

Hiilamon mielestä toimeentulotuki säännöllisenä apuna on tyly ja hölmö systeemi.

– Alunperin toimeentulotuki on tarkoitettu ihan viimeiseksi oljenkorreksi, että pääsee yllättävästä elämäntilanteesta yli, Hiilamo muistuttaa HS:n haastattelussa.

Hiilamo toivoo, että järjestelmä selkiytyisi, kun toimeentulotuen maksu siirtyy ensi vuonna kunnilta Kelalle.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme