Mainos
Mainos

Professori: Islamin nimissä ovat iskeneet lähinnä länsimaissa kasvaneet

Islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila muistuttaa, että viime aikojen islamin nimissä tehtyjen terrori-iskujen taustalla on erityisesti länsimaissa syntyneitä ja koulutettuja.

– Usein radikalisoituminen tapahtuu helpommin silloin, kun ihminen löytää jotain uutta. Kyseessä ei ole pitkällistä islamisen taustan omaavia ihmisiä vaan pikemminkin maallistuneita maahanmuuttajia, jotka ovat sitten sen henkilökohtaisen tyytymättömyyden takia löytäneet tukikepiksi ja selkärangaksi islamilaisen radikalisoitumisen, Hämeen-Anttila kertoi MTV:n Huomenta Suomessa.

Pariisin satiirilehti-iskusta epäiltyjen on lehtitietojen mukaan kerrottu olleen Syyriassa taistelemassa. Hämeen-Anttilaa tieto ei yllätä.

– Radikaali voi olla täälläkin, mutta jos on käynyt siellä taistelemassa, on myös tietotaitoa taistelusta ja räjähteistä.

Hämeen-Anttilan mukaan iskuihin varautuminen täydellisesti mullistaisi länsimaisen yhteiskunnan.

– Se vaatii poliisivaltiota. Niin kauan kun me halutaan että meillä on liikkumisvapauksia, niin kauan kun me haluamme että ihmisillä on yksilöllisiä vapauksia, silloin ei voida jokaista ihmistä kontrolloida. Kadulla kävelevän ihmisen kontrolloiminen…niin kauan kun aseita on vapaasti myytävänä, niin ammuskelu on valitettavan helppoa.

Kolmea häiriintynyttä ei voi samaistaa miljardiin

Hämeen-Anttila pitää Pariisin iskuja erityisen huolestuttavana islamistiselle yhteisölle.

– Nyt jo näkyy varsinkin sosiaalisessa mediassa vastakkainasettelua länsi vastaan islam. Toisella puolella on nyt kolme häiriintynyttä murhaajaa. Heitä kohtaan on ymmärrettävää tuntea vihaa, mutta samaistaminen miljardiin ihmiseen…kouluampumisissa kukaan ei ajatellut, että suomalainen kävi ampumassa. Kyse on yksilöllisestä, muutaman häiriintyneen ihmisen toiminnasta, tutkija korostaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme