Mainos
Mainos

Professori Kreikan velkatilanteesta: Siihen on kaksi ratkaisua

Jos vasemmisto-oppositio nousee valtaan Kreikassa, uhkaa euroaluetta uusi kriisi, sanoo Helsingin yliopiston taloustieteen professori Vesa Kanniainen.

Tänään varmistui, että Kreikassa järjestetään ennenaikaiset parlamenttivaalit. Vaalit järjestetään, koska presidenttiehdokas Stavros Dimas ei saanut riittävää tukea parlamentin äänestyksessä.

- Tässä vaiheessa tämä on vain Kreikkaa koskettava kriisi, mutta siinä vaiheessa jos vasemmisto-oppositio pääsisi valtaan vaalien kautta, silloin tästä voisi helposti tulla euroalueen kriisi, Kanniainen sanoi MTV:n Seitsemän uutisissa.

Mielipidekyselyjen kärjessä on vasemmistolainen Syriza-puolue, joka haluaa perua monia maalta edellytettyjä säästötoimia.

- Jos tämä puolue käynnistää sovittujen ohjelmien peruutukset, niin kyllä se sitten näkyy Kreikan neuvotteluissa EU:n kanssa, Kanniainen sanoi.

Kanniaisen mukaan nyt on käynnissä monivaiheinen peli, jossa vasemmisto-oppositio on ottanut ensimmäisen askeleen. Seuraavan ottavat äänestäjät.

- Sitten on Euroopan keskuspankin vuoro. Nämä valtionlainaohjelmat tulevat kenties keväällä sitten punnittaviksi. Ja sitten viime kädessä muut euromaat tulevat tähän mukaan riippuen siitä, miten tämä peli etenee.

Velkaongelma odottaa ratkaisua

Kanniainen huomautti, että Kreikan velka on yli 170 prosenttia suhteessa maan bruttokansantuotteeseen. Vaikka maan budjetti onkin nykyään ylijäämäinen, ei ylijäämä riitä kattamaan korkomenoja.

- Kreikan velka odottaa ratkaisuaan. Siihen on kaksi ratkaisua: joko Kreikka ulkopuolelle eurosta ja siinä tapahtuu tietynlainen velkojen saneerausohjelma tai sitten Kreikka pysyy rahaliiton jäsenenä ja euromaat joutuvat perääntymään.

Kanniaisen mukaan on vaikea nähdä, millä resursseilla Kreikka pystyisi maksamaan velkojaan takaisin.

- Uskon siihen, että euromaat ja Euroopan keskuspankki tulevat tekemään kaikkensa, että Kreikka pidettäisiin eurossa. Tämä tulee edellyttämään jonkinlaista velkojen hallittua alaskirjausta, Kanniainen povasi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme