Mainos
Mainos

Professori: Kun Trump innostuu, totuudella ei ole enää niin väliä

Professori Mikko Saikku pitää Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Ruotsi-kommenttia tyypillisenä esimerkkinä presidentin tavasta eksyä totuudesta.

– Kyse on taas kerran siitä, että Trumpilla on taipumus mennä överiksi näiden juttujen kanssa. Hän innostuu aiheesta, kokee sen itselleen tärkeäksi ja sen jälkeen tarkalla totuudella ei ole enää niin väliä, Helsingin yliopiston Yhdysvaltain tutkimuksen professori Mikko Saikku kuvailee.

Trump käytti Floridassa kannattajilleen pitämässään puheessa Ruotsia huolestuttavana esimerkkinä. Hän puhui Ruotsin perjantaisista tapahtumista tarkentamatta asiaa. Presidentti myös sanoi, että Ruotsi on ottanut maahan paljon ihmisiä ja nyt Ruotsilla on ongelmia, joita siellä ei ikinä pidetty mahdollisena. 

Kommentti herätti hämmennystä. Edes Ruotsin suojelupoliisi ei tiennyt, mistä Trump puhuu. Myöhemmin presidentti selitteli puheitaan mikroblogipalvelu Twitterissä ja kertoi viitanneensa uutiskanava Fox Newsin raporttiin maahanmuuttajista ja Ruotsista. 

Vaikka Trumpin puheita on ihmetelty, niillä on tuskin suurempaa vaikutusta Yhdysvaltain ja Ruotsin väleihin, Saikku arvioi.

– Ruotsin ja Yhdysvaltain välillä on viime vuosikymmenillä ollut pieniä jännitteitä, mutta perussuhde on yhdin lämmin ja toiminut aina varsin hyvin.

Ruotsi on Saikun mukaan kuitenkin kritisoinut Yhdysvaltoja kovinkin sanankääntein, mikäli se on koettu aiheelliseksi.

Tällä kertaa äänessä on ollut muun muassa Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt.

– Ruotsi? Terrori-isku? Mitä hän on oikein poltellut? Kysymyksiä riittää, Bildt tviittasi sunnuntaina. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme