Mainos
Mainos

Protestanttiryhmät luopuivat aseistaan

Pohjois-Irlannin tärkeimmät protestanttien puolisotilaalliset ryhmät ilmoittivat tänään riisuneensa aseensa. Ilmoitusta pidetään historiallisena askeleena maakunnan rauhanprosessissa.

Lisäksi kolmas ryhmä ilmoitti aloittaneensa aseistariisunnan rauhansopimuksen mukaisesti.

- Kamppailu on päättynyt. Rauha ja demokratia on turvattu ja aseellisen vastarinnan tarve on poistunut, todettiin UDA-ryhmän lausunnossa.

Pohjois-Irlannin, Britannian ja Irlannin poliittiset johtajat ylistivät päätöstä. Britannian Pohjois-Irlannin-asioista vastaava ministeri Shaun Woodward kutsui lauantaita historialliseksi päiväksi.

Vuonna 1998 solmittu rauhansopimus lopetti suurimman osan maakunnan väkivaltaisuuksista. Maakunta on nyt protestanttien ja katolilaisten yhteishallinnossa.

Katolilaisten IRA-järjestö päätti aseriisuntansa jo neljä vuotta sitten. Protestanttien ryhmät aloittivat oman aseistariisuntansa viime vuonna, mutta se keskeytyi, kun tasavaltalainen sirpaleryhmä surmasi kaksi brittisotilasta ja yhden poliisin.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme