Mainos
Mainos

Pudonneet suomalaiskiipeilijät saivat surmansa heti – paikalla muitakin suomalaisia

Ranskan Alpeilla pudonneet kaksi suomalaiskiipeilijää saivat arvioiden mukaan turmassa surmansa välittömästi. Molemmat kiipeilijät olivat Suomen ulkoministeriön mukaan miehiä. Ranskalaislehti Le Figaron mukaan miehet olivat 25- ja 40-vuotiaita.  

Onnettomuus sattui Chamonix'n alueella Aiguille de Blaitièren vuorenhuipun länsirinteellä. Kiipeilijät olivat ranskalaismedian mukaan matkalla vuorenhuipulle, kun he olivat liukastuneet ja pudonneet syvään rotkoon. Le Figaron mukaan pudotus oli jopa sata metriä.  

Pelastustyöntekijät löysivät kiipeilijät kuolleina. 

Ranskalaisviranomaisten mukaan kaikkiaan suomalaiskiipeilijöitä oli neljä. STT:n tietojen mukaan kaikki kiipeilijät olivat kokeneita.  

Suomalaiskiipeilijöitä kuolee harvoin    

Suomen Kiipeilyliiton toiminnanjohtaja Jari Koski ei halunnut kommentoida onnettomuutta tarkemmin perjantai-iltana.  

– Ranskan poliisi tutkii asiaa. Emme voi emmekä halua spekuloida enempää.  

Kosken mukaan kuolemaan johtaneita kiipeilyturmia sattuu suomalaiskiipeilijöille vain harvoin.  

Vakavia turmia on kuitenkin sattunut myös viime vuosina. Esimerkiksi vuonna 2010 kaksi suomalaista kiipeilijää kuoli Ruotsissa Kebnekaise-tunturilla sattuneessa turmassa. Tuolloin kaksikon päälle putosi irtolohkare. Vuonna 2009 puolestaan suomalaisnainen kuoli Norjan eteläosassa, kun hän putosi noin 100 metrin matkan kallionkielekkeelle.  

Alpit vaativia kiipeilijöille 

Suomessa on arviolta 40 000 kiipeilijää. Kosken mukaan Suomessa ei kuitenkaan ole tapahtunut kuolemaan johtaneita kiipeilyonnettomuuksia.   

Vakavat onnettomuudet sattuvat pääosin vuoristoissa, joissa lumi- ja jääolosuhteet ovat vaikeita ja epävakaita.  

Koski arvioi, että Alpit ovat kokeneillekin kiipeilijöille vaativa kohde.  

– Alpeilla on aina vaihtelevat olosuhteet. Alusta on epästabiili lumen ja jään takia, ja se vaatii aina todella paljon kokemusta, tietoja ja välineitä, Koski totesi STT:lle.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme