Mainos
Mainos

Puistola: Vastahyökkäyksen vaara Libyassa ohi

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija, komentaja Juha-Antero Puistola pitää diktaattori Muammar Gaddafin väitettyä kuolemaa oleellisena Libyan olojen normalisoitumiselle.

- Nyt on ohi epävarmuus siitä, että Gaddafin vastustajat järjestävät vastahyökkäyksen, sanoo Puistola - mikäli tieto Gaddafin pidättämisestä tai kuolemasta pitää paikkansa.

Hätäapua tarvitaan ympäri maata

Puistola listaa väliaikaishallinnon ensimmäisiksi tehtäviksi ihmisten peruselinehtojen takaamisen.

- Hätäapua tarvitaan omin paikoin. Vettä, sähköä, peruselintarvikkeita tarvitaan heti ja pitemmässä juoksussa jälleenrakentamista, koska sodan aikana on syntynyt paljon tuhoja, sanoo Puistola.

- Pelkästään Libyan bruttokansantuotteelle sodasta on aiheutunut 50 miljardin dollarin verran menetyksiä.

- Maan yhtenäisyyden rakentamisessa uudella hallinnolla on valtava urakka, sanoo Puistola.

Rauhanturvaajia tuskin tarvitaan

Väliaikaishallinto on Puistolan mukaan haluton ottamaan vastaan ulkomaisia rauhanturvaajia. Erityyppisiä asiantuntijoita tarvittaneen jälleenrakentamisessa.

- Rahoittamiseen käytetään Gaddafin jäädytettyjä varoja, sanoo Puistola.

- Uuden hallinnon uskottavuudelle on tärkeää, että se ei syyllisty lahjontaan ja talouden väärinkäytöksiin, joista Gaddafin hallintoa syytettiin.

- Libyan keskenään taistelevien ryhmien on tärkeä saada erimielisyytensä pikaisesti poliittiselle tasolle aseellisen sijaan, tiivistää Puistola.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme