Mainos
Mainos

Puola pyytää maahan pysyviä Nato-tukikohtia

Puola pyytää että Nato perustaisi uusia pysyviä Nato-tukikohtia Puolaan ja sijoittaisi maahan pysyvästi ”suuren määrän” kiertäviä sotilasjoukkoja.

Asiasta kertoi Puolan presidentti Andrzej Duda Münchenin turvallisuuskokouksessa.

– Toivon että pysyvät Nato-tukikohdat perustetaan Puolaan. Toivon että päätettäisiin pysyvien sotilasyksiköiden sijoittamisesta tänne, Duda sanoi.

– Se ei välttämättä tarkoittaisi vakituisia sotilasjoukkoja, jotka eivät lähtisi maasta, ne voisivat kiertää. Mutta kierron pitäisi olla niin intensiivistä, että se tarkoittaisi de facto pysyvää sotilaallista läsnäoloa. Nato-sotilaat vaihtuisivat, mutta niiden suuri määrä olisi pysyvä asia. Tämä takaisi turvallisuuden.

Puolan ennakoidaan antavan Natolle virallisen pyynnön pysyvistä tukikohdista heinäkuussa, jolloin Varsova isännöi seuraavaa Nato-huippukokousta. Vielä ei ole tietoa, kuinka merkittävästä miesvahvuudesta mahdollisissa tukikohdissa olisi kyse.

Puola on ollut Naton jäsen vuodesta 1999, ja sen armeijaa on päivitetty yhä selkeämmin yhteensopivaksi Naton kanssa.

Uhkakuva Venäjälle

Venäjä suhtautuu uusiin Nato-tukikohtiin tunnetusti erittäin kielteisesti. Venäjän turvallisuusstrategia nimeää Naton itälaajenemisen yhdeksi Venäjän suurimmaksi turvallisuusuhkaksi. Nato on jo nyt voimistanut läsnäoloaan useissa muissa Itä-Euroopan maissa.

Sotilasliiton uskotaan suhtautuvan myönteisesti Naton roolin vahvistumiseen myös Puolassa.

– Uskon että Varsovan huippukokouksen jälkeen näemme enemmän Natoa Puolassa kuin koskaan ennen kuvaili Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg hiljattain uutistoimisto AP:lle.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme