Mainos
Mainos

Puolan konservatiivihallitus tyrmää EU:n ukaasit – "Emme hyväksy kiristämistä"

Puolan konservatiivihallitus ilmaisi keskiviikkona tuohtumuksensa EU-komission esittämän kritiikin takia.

Komissio sanoi olevansa valmis aloittamaan artikla 7:n toteuttamisen eli Puolan äänioikeuden epäämisen unionissa, jos Puola alkaa toteuttaa oikeuslaitoksen perusteelliseen muutokseen johtavia lakeja.

Keskiössä on laki, jolla oikeusministeri saisi erottaa ja nimittää korkeimman oikeuden tuomareita. Presidentti Andrzej Duda käytti veto-oikeuttaan lain kohdalla ja palautti sen valmisteluun maanantaina.

– Emme hyväksy kiristämistä EU:n taholta varsinkin, kun kiristäminen ei perustu faktoihin. Kaikki lait on valmisteltu perustuslain ja demokraattisten sääntöjen mukaisesti parlamentissa, Puolan hallituksen tiedottaja Rafal Bochenek sanoi puolalaiselle uutistoimisto PAP:lle.

Bochenekin mukaan Euroopan komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans ei tunne lakiluonnosta eikä Puolan lainsäädäntöä ja on siksi arvostellut epäoikeudenmukaisesti Puolaa.

Vastausaikaa kuukausi

Tiedotteessa Timmermans sanoi komission suosittavan, etteivät Puolan viranomaiset tee mitään toimenpiteitä korkeimman oikeuden tuomareiden erottamiseksi ja eläkkeelle pakottamiseksi.

– Jos tällaista ilmenee, komissio on valmis välittömästi aloittamaan artikla 7:n vaatimat toimet, hän lisäsi.

Artikla 7 eli äänioikeuden epäämistä koskeva artikla ei ole koskaan ollut käytössä.

– Komissio puolustaa laillisuusperiaatetta kaikissa jäsenmaissa perusperiaatteena, jolle Euroopan unioni on rakennettu. Itsenäinen oikeuslaitos on elintärkeä ehto unionin jäsenyydelle. Tästä syystä EU ei voi hyväksyä järjestelmää, joka hyväksyy tuomareiden erottamisen mielivaltaisesti, komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi komission tiedotteessa.

Puolan lakimuutosaikeiden on laajasti tulkittu vaarantavan oikeuslaitoksen riippumattomuuden.

Komissio sanoo kirjelmässään, että Puolalla on kuukausi aikaa vastata EU:lle komission esittämään huoleen oikeuslaitoksen itsenäisyyden vaarantumisesta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme