Mainos
Mainos

Puola viritti omituisen kiistan ja hävisi: Yritti estää oman maanmiehensä valinnan Euroopan neuvoston puheenjohtajaksi

Puola levitti sisäpoliittiset likapyykkinsä kaikkien EU-maiden nähtäville torstain huippukokouksessa. Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan valinnan piti olla rutiinipäätös, mutta siitä tuli kaikkea muuta.

Puolan entinen pääministeri, historioitsija Donald Tusk valittiin lopulta toiselle kaudelle Puolan vastustuksesta huolimatta. Puola oli lopulta ainoa maa, joka vastusti Tuskin valintaa.

Puola vastusti Tuskin uudelleenvalintaa viimeiseen asti. Vielä huippukokouksessakin maan pääministeri Beata Szydlo jatkoi Tuskin arvostelua ja väitti tämän puuttuneen Puolan sisäisiin asioihin EU-tehtävästään huolimatta.

– Antakaa minun toistaa: mitään (ei voida tehdä) ilman meitä ja suostumustamme, Szydlo sanoi ennen kokousta.

Mutta toisin kävi: päämiesten pöydässä Puolan yli käveltiin, koska puheenjohtaja valitaan määräenemmistöpäätöksellä. 

Rajuja syytöksiä 

Puolan lehdistöhuone Eurooppa-neuvostossa pullisteli toimittajia tänä iltana. Toimittajat eri puolilta Eurooppaa halusivat kuulla pääministeriltä perusteluita siihen, miksi maa on niin voimakkaasti vetänyt mattoa alta omalta maanmieheltään.

Puolalaisarvioiden mukaan kyse ei ole vain puoluepoliittisista kiistoista, vaan myös henkilöistä. Maan valtapuolueen puheenjohtaja Jaroslaw Kaczynski on jopa vihjaillut, että Tusk olisi osasyyllinen Puolan lähihistorian pahimpaan tragediaan Smolenskin lento-onnettomuuteen, joka tapahtui vuonna 2010. Onnettomuudessa kuoli lähes sata ihmistä, heidän joukossaan maan silloinen presidentti Lech Kaczynski, puoluejohtaja Kaczynskin kaksoisveli.

Torstain huippukokouksessa Puola yritti vielä viivyttää päätöstä puheenjohtajasta, mutta jäi myös tässä yrityksessään yksin. Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi jo ennen kokousta, että Suomi tukisi Tuskia.

–Se kertoo oikeastaan kaiken, että (päätös tehtiin) 27–1-äänestyksellä, Sipilä kertoi suomalaistoimittajille kokouksen tauolla.

Sipilä uskoi, että Puolan pääministeri tulee protestoimaan myöhemmin esimerkiksi siten, että hän ei hyväksy kokouksen päätöslauselmia. 

Vallan keskittyminen puhuttaa 

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja on yksi kolmesta tärkeistä EU:n johtopaikasta. Hän kutsuu huippukokoukset koolle ja on sovittelemassa maiden kantoja. Tulevan 2,5-vuotisen kautensa aikana Tusk on merkittävässä roolissa Britannian eroneuvotteluissa.

Tusk kiitti muita EU-johtajia valintansa jälkeen tuesta ja solidaarisuudesta "epätavallisissa olosuhteissa".

– Tiedän, että saattaa kuulostaa tässä tilanteessa paradoksilta, mutta teidän päätöksenne tänään on osoitus yhtenäisyydestä. Aion työskennellä kaikkien teidän kanssanne ilman poikkeuksia, koska olen todella sitoutunut yhtenäiseen Eurooppaan, Tusk sanoi.

Nimitysten ympärillä käyty kalabaliikki käynnisti jälleen keskustelun myös vallan keskittymisestä keskustaoikeistolaiselle EPP:lle. Vaihtuvan puheenjohtajamaan pääministeri Joseph Muscat arvioi ennen huippukokousta, että paikkajaosta varmasti vielä keskustellaan, vaikka epätasainen jako ei vielä torstain päätökseen vaikuttanutkaan.

EPP:llä on nyt hallussaan komission, Eurooppa-neuvoston sekä Euroopan parlamentin puheenjohtajuus.

– Odotan, että neuvostossa käydään vuoden aikana keskustelua siitä, miten poliittinen tasapaino otetaan huomioon. 

Puola ei hyväksy päätöslauselmaa 

Puolan pääministeri Beata Szydlo vahvisti myöhään illalla, että maa ei aio hyväksyä koolla olevan EU-huippukokouksen päätöslauselmia. Päätöstä osattiin odottaa sen jälkeen kun muut maat jyräsivät Puolan Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan valinnassa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme