Mainos
Mainos

Puolan kahtiajako voimistuu

Puolan vallassa oleva konservatiivipuolue Laki -ja oikeus (PiS) tiukentaa yhä otettaan mediasta ja laajentaa käskyvaltaansa myös opetuksen, tieteen ja kulttuurin aloille.

- Winner takes it all (voittaja vie kaiken), huokaa opposition johtohahmo Mateusz Kijowski työhuoneessaan.

- Tämä on enemmistön diktatuuria ja voimme vain kauhulla seurata, mitä parlamentissa yli puolet paikoista viime lokakuussa saavuttanut PiS puolue seuraavaksi keksii. Puola on jakautumassa pahasti kahtia.

Maan tapa on tosin tähänkin saakka olllut se, että kukin hallitus nimittää omat miehensä ja naisensa keskeisiin tehtäviin. Nyt hyvä veli -järjestelmä ulottuu kuitenkin valtionyhtiöistä, korkeakouluihin ja jopa teatteriin saakka. Potkujen ja uusien korkean tason nimitysten tahti on lisäksi ollut hengästyttävän nopeaa, eikä perusteluja ole annettu, puhumattakaan, että muiden puolueiden kanssa olisi neuvoteltu.

Potkujen syyksi on riittänyt jopa se, että on soittanut radio-ohjelmassa Euroopan unionin tunnushymniä, Beethovenin 9. sinfonian “oodia ilolle”.

Puolan mediassa vallitsee nyt pelon ilmapiiri. Uusi konservatiivihallitus on puuttunut etenkin valtiollisen median sisällöntuontatoon. Potkuja on jaeltu tunnetuille pääjohtajille, päätoimittajille ja toimittajille.

Kaupallisen median on annettu ainakin vielä olla rauhassa. Tilanne on erikoinen, sillä talouskasvu on jatkunut jo kaksi vuosikymmentä keskeytyksettä ja on tänäkin vuonna 3,5-3,8 prosentin luokkaa. Se on lama-Euroopassa korkea luku.

- Tilanne vaikuttaa ulospäin pahalta, koska hallitus on tehnyt suuria muutoksia valtiollisessa televisiossa ja radiossa sekä tietotoimistossa.

- Varmasti muutoksia tapahtuu ja tilanne  on hyvin erilainen kuin aikaisempina vuosina, mutta kaupallisen median puolella emme näe mitään uhkaa. Ei voi sanoa, että sananvapaus ei toteutuisi Puolassa, sanoo Business polskan toinen päätoimittaja Grzegorz Nawacki.

Osaltaan kysymys  on myös siitä, että konservatiivihallitus  haluaa saada oman äänensä paremmin kuuluville. Tällä hetkellä Puolan  valtamediasta 2/3  on saksalaisomistuksessa. Laki- ja oikeus -puolueen kantavia teemoja on kansallinen ylpeys ja nationalismi. Heidän tunnuksensa vaaleissa oli : “Puola ensin”.

Saksan vahva vaikutus maan mediaan ja koko talouselämään ei miellytä kansallismielisiä. Pankeille, vakuutuslaitoksille ja monikansallisille supermarketeille on tulossa erikoisvero, joka voi olla 0,6-2,0 prosenttia voitosta. Näillä veroilla on tarkoitus rahoittaa mm. lapsilisäuudistusta ja parantaa maaseudun köyhien asemaa.

EU:n komissio on käynnistänyt selvityksen siitä, ovatko Puolan uuden hallituksen toimet unionin arvojen vastaisia.

Ulkoministeri Timo Soinin mukaan kyse on “myrskystä vesilasissa” eikä komission pitäisi puuttua Puolan sisäisiin asioihin.

- Tämä ei todellakaan ole mikään pikku myrsky. Viikko sitten mielenosoituksiin ympäri Puolaa osallisui yli 150 000 ihmistä ja uusia protesteja valmistellaan. Tämä on vakava paikka paitsi Puolalle, myös koko Euroopalle, sanoo Kijowski. 

- On todella tärkeää, että EU puuttuu ajoissa asioihin, hän sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme