Mainos
Mainos

Puolan presidentti muisti Katynin joukkomurhan uhreja

Noin 22 000 puolalaista upseeria ja sotilasta jäi puna-armeijan vangeiksi vuonna 1939, kun Neuvostoliitto miehitti Puolan itäosan. Venäläiset teloittivat sotavangit kylmäverisesti.

Puolan presidentti Lech Kaczynski on laskenut seppeleen Katynin joukkomurhan tapahtumapaikalle Länsi-Venäjällä. Samalla Kaczynski toivoi, ettei menneisyys enää varjostaisi Venäjän ja Puolan suhteita.

- Meillä on demokraattinen Puola ja uusi Venäjä. Neuvostoliittoa ei ole, eikä kommunistista totalitarismia. Meidän tulee katsoa tulevaisuuteen ja miettiä mennyttä rauhallisesti ja viisaasti, mutta myös totuutta kunnioittaen, Kaczynski sanoi.

Noin 22 000 puolalaista upseeria ja sotilasta jäi puna-armeijan vangeiksi vuonna 1939, kun Neuvostoliitto miehitti Puolan itäosan Saksan kanssa tehdyn salaisen Molotov-Ribbentrop-sopimuksen mukaisesti. Vangit teloitettiin 1940 Katynissa lähellä venäläistä Smolenskin kaupunkia.

Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatshov myönsi 1990 Neuvostoliiton olleen vastuussa joukkomurhasta, vaikka venäläiset olivat aiemmin syyttäneet tapahtumasta Saksaa.

Venäläiset syyttäjäviranomaiset luopuivat joukkomurhan tutkinnasta 2004, koska sitä ei ole luokiteltu Venäjällä sotarikokseksi tai rikokseksi ihmissyyttä vastaan, ja se on näin rikoksena vanhentunut.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme