Mainos
Mainos

Putin esitteli Balkan-suunnitelman

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Jugoslavian presidentti Vojislav Kostunica ovat tavanneet tänään Belgradissa.

Putin esitti tapaamisessa suunnitelman Balkanin tilanteen rauhoittamiseksi. Suunnitelman mukaan Balkanin tilannetta käsittelemään kutsuttaisiin koolle kokous, joka luonnostelisi alueelle loukkaamattomat rajalinjat ja määrittelisi vähemmistöjen oikeudet. Sopimusta valvoisi YK:n turvallisuusneuvosto.

Putinin matka oli ensimmäinen Venäjän presidentin vierailu Jugoslaviassa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

Kosovo Balkanin rauhattomuuden syy

Belgradissa Venäjän ja Jugoslavian presidentit yhdessä vetosivat kansainväliseen yhteisöön, jotta se työskentelisi "albaaniterroristien" aseistariisumiseksi. Venäjä on Putinin mukaan valmis tekemään osansa. Presidentit tähdensivät, että Kosovo on tärkein syy Balkanin alueen rauhattomuuteen.
-Ennen muuta suvaitsemattomuus sekä kansallismieliset ja uskonnolliset ääriryhmät uhkaavat vakavasti alueen tasapainoa, Putin totesi. Hän korosti myös aseistariisunnan tärkeyttä sekä kansainvälisen yhteisön velvollisuutta toteuttaa YK:n Kosovoa koskevat päätöslauselmat. Putin ja Kostunica arvostelivat myös Natoa ja YK:n hallintoa kyvyttömyydestä taata Kosovon serbien asemaa maakunnassa. Putin on valtaantulonsa jälkeen pyrkinyt elvyttämään entisten liittolaismaiden suhteita Venäjään. Kosovo on edelleen osa Jugoslaviaa, mutta käytännössä maakuntaa on hallittu YK:n voimin sen jälkeen, kun Naton pommitukset alueella päättyivät vuonna 1999.

(MTV3-STT-AP-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme