Mainos
Mainos

Kolea kädenpuristus: Obaman ja Putinin tapaamisessa erimielisyyksiä

Venäjän ja Yhdysvaltain presidentit ovat tavanneet YK:n yleiskokouksen yhteydessä New Yorkissa.

Syyrian presidentin Bashar al-Assadin asema maan sisällissodan ratkaisussa on yhä suuri kiistakysymys Venäjän ja Yhdysvaltain välillä.

Yhdysvallat on vaatinut, että al-Assad luopuu vallasta. Venäjä taas on kehottanut länttä toimimaan yhteistyössä al-Assadin joukkojen kanssa äärijärjestö Isisin karkottamiseksi Syyriasta. Al-Assad on Venäjän vanha liittolainen.

– Syyrian kansan, ei (Yhdysvaltain presidentin Barack) Obaman tai Ranskan presidentti (Francois) Hollanden, tulee päättää Assadin kohtalosta, Venäjän presidentin Vladimir Putinin sanoi toimittajille tapaamisen jälkeen.

Putinin mukaan Venäjä ei ole sulkenut pois mahdollisuutta tukea al-Assadin joukkoja ilmaiskuin Isisin taistelijoita vastaan.

– Pohdimme sitä. Emme voi sulkea mitään pois. Mutta jos toimimme, teemme niin kansainvälistä oikeutta kunnioittaen, Putin sanoi.

"Hyödyllinen ja suora tapaaminen"

Putin sanoi, ettei hän myöskään sulje pois mahdollisuutta YK:n mandaatilla toimivasta Venäjän ja lännen yhteisestä operaatiosta Isisiä vastaan. Sen sijaan maajoukkoja taisteluun äärijärjestöä vastaan Syyriassa Venäjä ei Putinin mukaan tule koskaan lähettämään.

Venäjä ja Yhdysvallat sopivat Putinin mukaan neuvottelevansa Syyrian-operaatioidensa koordinoinnista, jotta yhteentörmäykset voidaan välttää.

Putinin mukaan tapaaminen Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kanssa oli hyödyllinen ja johtajat puhuivat toisilleen suoraan. Venäjä on valmis parantamaan suhteitaan Yhdysvaltoihin sekä tekemään yhteistyötä erimielisyyksien ratkomiseksi, Putin sanoi.

Obama ja Putin keskustelivat kahden kesken noin 90 minuuttia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme