Mainos
Mainos

Putin kiitti liittolaismaita Voitonpäivän puheessa

Venäjän presidentti Vladimir Putin kiitti Moskovan voitonpäivän juhlissa Yhdysvaltoja, Britanniaa ja Ranskaa niiden avusta natsi-Saksan voittamisessa. Maat olivat toisessa maailmansodassa Venäjän lähimpiä liittolaisia. Lisäksi Putin lähetti kiitoksensa natseja vastaan muissa maissa taistelleille.  

Moskovassa on juuri päättynyt Venäjän historian suurimmaksi sanottu sotilasparaati, jolla juhlistettiin toisen maailmansodan päättymistä Euroopassa 70 vuotta sitten.

Punaisella torilla marssi noin 16000 sotilasta, ja paraatissa esiteltiin muun muassa uusia panssareita ja jättimäisiä ohjusjärjestelmiä.  

Juhlallisuuksia varjostaa kuitenkin Ukrainan tilanne. Vaikka paikalla ovat ainakin Kiinan, Kuuban ja Intian johtajat sekä YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon, monet länsimaiden johtajat päättivät jättää juhlan väliin Ukrainan sodan vuoksi.  

Välit Venäjän ja länsimaiden välillä ovat kiristyneet tiukimmilleen sitten kylmän sodan. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on arvostellut juhlallisuuksia, samoin kuin Britannian ja Ranskan johtajat. Ranskasta juhlaan osallistui ulkoministeri.  

Saksan liitokansleri Angela Merkel ei osallistunut paraatiin, mutta lentää Moskovaan huomenna vierailemaan Tuntemattoman sotilaan haudalla ja tapaamaan Putinia.

Venäläiset muistelevet kuolleita ja kadonneita

Paraatin jälkeen noin 165 000 ihmisen odotetaan marssivan Moskovan keskustan läpi pidellen valokuvia sodassa kuolleista sukulaisistaan.

Yli 70 prosenttia venäläisistä sanoo, että heidän sukulaisensa joko kuoli tai katosi sodan aikana. Toisessa maailmansodassa kuoli arviolta 27 miljoonaa neuvostosotilasta ja -siviiliä.  

Venäjällä toinen maailmansota tunnetaan Suurena isänmaallisena sotana, ja se on kansallinen ylpeyden aihe. Arvostelijoiden mielestä Putin tulkitsee historiaa valikoivasti pönkittääkseen henkilökohtaista valtaansa. Venäjällä on esimerkiksi käytetty toista maailmansotaa tukena väitteille siitä, että Ukrainan hallitus on myötämielinen natseille.  

Venäjän puolustusministeriön mukaan juhlallisuuksia järjestetään myös 25 muussa kaupungissa. Niihin osallistuu yhteensä 25 000 sotilasta.  Venäjän laivasto esittäytyy Sevastopolin laivastotukikohdassa Krimillä

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme