Mainos
Mainos

Putin pitää vuotuisen linjapuheensa – suhde viime vuoden puheessa uhkailtuun maahan muuttui täysin

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää torstaina vuotuisen puheensa, jonka on määrä valottaa ensi vuoden poliittisia linjoja. Kremlissä poliittisen eliitin edessä pidettävä puhe on Venäjällä mediatapahtuma, joka näytetään suorana lähetyksenä televisiossa.

Joka vuosi sekä puheen sisällön ennustaminen että pidetyn puheen yksityiskohtainen analysointi ovat niin toimittajien kuin analyytikkojen rakkaita harrastuksia.

Tämäkään vuosi ei ole poikkeus, sillä spekulointi on alakanut jo päiviä ennen varsinaista puhetta. Monet tahot uskovat, että Putin tulee puheensa aikana mainitsemaan jälleen toiveensa siitä, että Venäjä ja Yhdysvallat lähentyisivät tulevaisuudessa Yhdysvaltojen presidentin vaihdoksen myötä.

Televisiokanava Dozdhin Kreml-lähteiden mukaan tämän vuoden puheessa puhutaan hyvin vähän sisäpolitiikasta, joskin lähteiden mukaan odotettavissa on jonkinnäköinen lausunto liittyen kansalaisjärjestöihin. Venäjän vuoden 1917 vallankumous, josta tulee ensi vuonna kuluneeksi sata vuotta, mainitaan todennäköisesti.

Presidentin odotetaan puhuvan myös korruptiosta liittyen erityisesti vastikään pidätetyn kehitysministeri Aleksei Uljukajevin tapaukseen.

Hiljainen hetki ja haukut Turkille

Viime vuonna linjapuhe muistetaan erityisesti kahdesta asiasta: Turkista ja terrorismista.

Puhe alkoi hiljaisella hetkellä terrorisminvastaisessa taistelussa kuolleiden sotilaiden muistolle. Juuri terrorisminvastainen taistelu oli puheen alkuosan kantava teema. Venäjän sotilasoperaatio Syyriassa oli vielä nuori, ja kansan myötämielinen suhtautuminen sotatoimiin haluttiin varmistaa. Putin myös painotti "kansainvälisen terrorisminvastaisen koalition" tärkeyttä.

Koalitiohaaveet eivät vuoden aikana toteutuneet, mutta sotatoimet Syyriassa olivat puheen enteiden mukaisesti vuoden pääteema.

Sen sijaan Venäjän suhteessa Turkkiin on vuodessa tapahtunut täyskäännös. Linjapuheensa aikana Putin uhkaili venäläishyökkääjän alas ampunutta Turkkia kovin sanoin, ja vihjaili maan rahoittavan terroristijärjestöjä Syyriassa.

– Me emme tule unohtamaan terroristien auttamista. Olemme aina uskoneet ja uskomme jatkossa petoksen olevan aivan viimeinen ja häpeällisin teko, Putin lausui. Sittemmin maiden välit ovat lämmenneet.Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme