Mainos
Mainos

Putin reagoi maailmanluokan urheiluskandaaliin – otti uhrin roolin

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ryvettyy parhaillaan tutuissa rikosepäilyissä, kun liiton johtohahmoja syytetään lahjonnasta, rahanpesusta ja petoksista.

Syytteitä nostetaan 14 jalkapallovaikuttajaa vastaan, mutta liiton isoin nimi, kyseenalaisia päätöksiä tehnyt puheenjohtaja Sepp Blatter ei tässä joukossa ole.

Fifan hämärätoimia ja vuosille 2018 ja 2022 myönnettyjen MM-kisojen taustapeliä tutkivat Sveitsin viranomaiset ja Yhdysvallat. Vuoden 2018 jalkapallon MM-kisaisäntää Venäjää ärsyttää erityisesti Yhdysvaltojen mukanaolo.

Presidentti Vladimir Putinin mukaan kyseessä on ennen kaikkea USA:n yritys levittää toimivaltaansa muihin maihin, kirjoittaa uutistoimisto RIA Novosti.

– Mitä tulee pidätyksiin (seitsemän Fifan korkeaa johtajaa pidätettiin eilen hotellissaan Zürichissä), ne vaikuttavat todella oudoilta. Voi olettaa, että joku heistä on toiminut sääntöjen vastaisesti, en tiedä sitä. On kuitenkin selvää, että Yhdysvalloilla ei ole sen kanssa mitään tekemistä, Putin totesi tänään.

– Nämä henkilöt (pidätetyt) eivät ole USA:n kansalaisia. Jos jotain on tapahtunut, se ei ole tapahtunut USA:n alueella. Tämä on jälleen selvä yritys laajentaa toimivaltaa muihin maihin.

Putin puolusti Blatteria

Putin totesi myös, että Yhdysvaltojen tähtäimessä on rikostutkinnalla estää nykyisen (Venäjälle suopean) puheenjohtajan Blatterin uudelleenvalinta virkaan. Se on Putinin mukaan äärimmäisen vakava rike kansainvälisten järjestöjen toimintaperiaatteita kohtaan.

Putin muistutti paineesta, joka Blatteriin kohdistettiin, jotta jalkapallon MM-kisoja ei järjestettäisi vuonna 2018 Venäjällä. Esimerkiksi Fifan kunniapuheenjohtaja Lennart Johansson on vedonnut tähän viime vuonna syttyneen Ukrainan sodan vuoksi.

– Tiedämme Blatterin aseman. Sillä ei ole mitään yhteyttä Venäjän ja Fifan väleihin. Se on hänen yleinen asemansa. Urheilun ja politiikan tulisi olla erillään. Sitä paitsi hänen (Blatterin) mielestään urheilulla pitäisi olla positiivinen vaikutus politiikkaan, sen pitäisi olla keino dialogille, sovittelulle ja ratkaisujen löytämiselle. Mielestäni hän on täysin oikeassa.

Toimittajat kysyivät Putinilta, vaikuttaako Fifan likapyykki Venäjälle myönnettyihin MM-kisoihin.

– En tiedä. Tämä ei koske meitä, presidentti vastasi lyhyesti.

Kaikkien aikojen ensimmäinen Venäjällä järjestettävä jalkapallon MM-turnaus pidetään 14.6.–15.7.2018. Venäjän johdon mukaan turnauksen järjestelyihin käytetään yli 660 miljardia ruplaa (lähes 12 miljardia euroa). 


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme