Mainos
Mainos

Putin tuomitsi Politkovskajan murhan

Venäjän presidentti Vladimir Putinin Dresdenissä esittämä lausunto oli ensi kerta, kun hän tuomitsi toimittaja Anna Politkovskajan murhan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on tuominnut toimittaja Anna Politkovskajan murhan "kammottavaksi rikokseksi". Putin sanoi myös, että murhaan syyllistyneet on saatava kiinni ja asetettava vastuuseen teostaan oikeuden edessä.

Putin esitti lausunnon Dresdenissä, missä hän tapasi Saksan liittokanslerin Angela Merkelin. Putinin lausunto oli ensi kerta, kun hän tuomitsi murhan.

Venäjän johto ei ollut aiemmin tuominnut Politkovskajan murhaa, eikä korkeita venäläisjohtajia näkynyt Politkovskajan hautajaisissa Moskovassa. Politkovskaja arvosteli kirjoituksissaan kärkevästi Putinia ja etenkin Venäjän toimintaa Tshetsheniassa.

Putin sanoi, että Politkovskajan vaikutus Venäjän poliittiseen elämään oli ollut "minimaalinen".

-Tämä murha vahingoittaa Venäjää ja Tshetsheniaa paljon enemmän kuin mitkään hänen kirjoituksensa, presidentti sanoi.

Merkelin mukaan Putin oli tehnyt selväksi heidän keskustelussaan, että viranomaiset tekevät kaikkensa murhan selvittämiseksi.

Putin kertoi Venäjän olevan valmis kaksinkertaistamaan maakaasutoimitukset Saksaan, mikä tekisi Saksasta Euroopan energiajakelun keskuksen. Tämä vaatii Putinin mukaan Barentsinmerellä sijaitsevan laajan Shtokmanin kaasukentän ottamista käyttöön.

Venäjä ei Putinin mukaan sulje pois mahdollista ulkomaisten yhtiöiden osallistumista Shtokmanin kaasukentän kehittämiseen, mutta Venäjä aikoo säilyttää kaasukentän venäläisomistuksessa.

Kotiin Dresdeniin

Putin saapui tänään kaksipäiväiselle vierailulle Saksaan. Itäisessä Saksassa sijaitseva Dresden oli Putinin ensimmäinen vierailukohde. Huomenna hän matkustaa Baijeriin.

Politkovskajan murha on herättänyt laajaa tyrmistystä myös Saksassa. Kun Putin nousi autosta Dresdenissä kuului katsojajoukosta huuto

-Murhaaja, et ole tervetullut tänne!

Putin sanoi matkan Dresdeniin tuntuneen "kuin kotiinpaluulta": hän asui perheineen kaupungissa viiden vuoden ajan 1980-luvulla toimiessaan KGB:n agenttina. Saksalaistietojen mukaan Putinin tehtävänä Dresdenissä oli kouluttaa agentteja toimintaan lännessä.

Merkel ja Putin voivat käyttää keskusteluissaan kummankin äidinkieltä: Merkel puhuu sujuvasti venäjää ja Putin saksaa.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme