Mainos
Mainos

Putin vaikeni Ukrainasta ja peräsi kansainvälistä yhteistyötä

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoitti maailmaa fasismin mahdollisesta noususta puheessaan Moskovan voitonpäivän juhlallisuuksissa.

Toisen maailmansodan päättymistä Euroopassa on muisteltu massiivisella paraatilla, jossa marssi 16 000 sotilasta.  

Putin totesi puheessaan muiden maiden kirjoittavan historiaa uusiksi vähätelläkseen Neuvostoliiton roolia sodan voittamisessa.  

-Kansainvälisen yhteistyön perusperiaatteet on unohdettu entistä useammin viimeisten vuosikymmenten aikana, hän sanoi.  

Presidentti myös mainitsi havainneensa yrityksiä luoda "yksinapainen maailma" ja korosti tarvetta kehittää turvallisuusjärjestelmä, joka on tasavertainen kaikille valtioille.

Ukrainan kriisiä hän ei maininnut.  

Valtaosa länsimaiden johtajista päätti olla osallistumatta juhlallisuuksiin Ukrainan sodan vuoksi. Putin kuitenkin kiitti puheessaan Venäjän sodanaikaisia liittolaisia Britanniaa, Ranskaa ja Yhdysvaltoja niiden osallisuudesta natsien kukistamiseen. Hän osoitti kiitollisuutta myös heille, jotka taistelivat natseja vastaan muissa maissa.  

Uutistoimisto Reutersin mukaan monet venäläiset pitivät länsimaiden johdon boikottia epäkunnioittavana.  

-Olen kuullut, että joidenkin mielestä paraatia pidetään sotilaallisen uhan esittelynä. Ei siitä ole kyse. Paraati on meille venäläisille, se osoittaa, että olemme vahva ja mahtava maa, sanoi Reutersin haastattelema entinen merijalkaväen sotilas Alexander Smolkin.  

Myös presidentti Sauli Niinistö jäi pois Moskovan juhlallisuuksista.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme