Mainos
Mainos

Putin varoittaa Ukrainaa "suuresta katastrofista"

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, että Ukrainan hallinnon täytyy lopettaa sotilasoperaationsa Itä-Ukrainassa.

Putin kehottaa egyptiläisen valtiollisen Al-Ahram-lehden haastattelussa Ukrainaa lopettamaan myös kapinallisalueiden taloudellinen painostus.

– Kiovan pyrkimykset painostaa taloudellisesti Donbassia (alue Itä-Ukrainassa) ja häiritä arkea vain pahentavat tilannetta. Tämä tie johtaa umpikujaan ja suureen katastrofiin, Putin sanoi lehdessä.

Putin on tänään ja huomenna Egyptissä presidentti Abdel Fattah al-Sisin vieraana.

Berliinissä Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan ulkoministerit puolestaan pohjustavat tänään maiden Ukraina-huippukokousta. Maiden johtajien on määrä neuvotella ylihuomenna Valko-Venäjän Minskissä.

Putin sanoi eilen, että tapaaminen Minskissä toteutuu, jos "tietyistä asioista" päästään yhteisymmärrykseen.

Ukrainan tilanne on esillä tänään myös EU:n ulkoministerikokouksessa Brysselissä. Lisäksi Saksan liittokansleri Angela Merkel selostaa välitysyrityksiään Washingtonissa presidentti Barack Obamalle.

Itä-Ukrainassa on Ukrainan hallinnon ja separatistien mukaan kuollut viikonloppuna jälleen 12 siviiliä. Ukrainan armeijan sotilaita kuoli myös toistakymmentä. Yhteensä vajaassa vuodessa sotatoimissa on kuollut noin 5 400 ihmistä, minkä lisäksi yli miljoona ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. 

Minkissä solmittiin syksyllä tulitaukosopimus, mutta viime viikkoina se on ollut olemassa lähinnä paperilla.

Lännen mukaan Venäjä kiihdyttää Itä-Ukrainan konfliktia ja muun muassa aseistaa kapinallisia. Venäjä kiistää väitteet aseistamisesta ja sanoo, että Ukrainassa sotivat venäläiset ovat vapaaehtoisia.

Yhdysvallat tekee päätöksen mahdollisesta aseavusta Ukrainan hallinnon joukoille sen jälkeen kun uusien Minskin rauhanneuvottelujen tulos on selvillä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme