Mainos
Mainos

Putin: Länsimaisten elintarvikkeiden tuontikieltoa jatketaan vuodella

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, että länsimaisten elintarvikkeiden tuontikieltoa jatketaan vuodella.

EU:n ja Venäjän rajan yli ei kulje jatkossakaan kalaa, lihaa, hedelmiä tai vihanneksia. Presidentti Vladimir Putin ilmoitti keskiviikkona Venäjän jatkavan vastapakotteitaan vuodella.  

– Vastaustamme [EU:n sanktioihin] on pidennetty vuodella, alkaen tästä päivästä. Uskon, että se on hyväksi kotimaisille tuottajillemme, Putin lausui. 

Päätös oli odotettavissa, sillä EU jatkoi Venäjän vastaisia pakotteitaan maanantaina puolella vuodella. Yllättävää oli tosin se, että Venäjä jatkoi pakotteitaan vuodella. EU:n päätöksen jälkeen venäläiset tiedotusvälineet ja analyytikot arvelivat sanktioiden jatkuvan puolella vuodella, kuten EU:n sanktiot. Venäjän virallinen linja on ollut vastata samalla mitalla.  

Toisaalta mahdollisesta pidennyksestä saatiin vihiä jo viikko sitten torstaina, kun varapääministeri Arkadi Dvorkovits kertoi Venäjän jatkavan vastapakotteitaan, jos EU jatkaa omiaan. Sitä, kuinka pitkäksi aikaa Venäjä suunnitteli vastaustaan, Dvorkovits ei kuitenkaan suostunut kommentoimaan.  

Ehkä uusia tuotteita

Toistaiseksi tuotelista säilyy samana, eli Venäjälle ei saa tuoda kala-, liha- tai maitotuotteita eikä hedelmiä tai vihanneksia EU-maista, Kanadasta, Yhdysvalloista, Norjasta tai Australiasta. 

Venäjän maatalousministeri Aleksandr Tkatshev on kuitenkin ehdottanut, että pakotelistalle lisättäisiin vielä konditoriatuotteet, kalasäilykkeet ja kukat.

– Meillä on vahva konditoriateollisuus, joka on noussut polviltaan ja jonka tuotteet ovat tunnettuja paitsi Venäjällä myös ulkomailla, ministeri totesi tv-kanava Rossija24:n haastattelussa.

Maatalousministeriö totesi, ettei suklaan tuonnin kieltäminen ole kuitenkaan vielä harkinnassa. Tällöin pakotelistan mahdolliset lisäykset koskettaisivat esimerkiksi Fazeria vain vähän.

– Tällä hetkellä emme tiedä mistään muutoksista, ja toistaiseksi ne eivät koskettaisi meitä, kommentoi Fazerin Venäjän viestintäjohtaja Ekaterina Kulinenko.

Fazer vie Suomesta Venäjälle lähinnä konvehteja ja suklaata sekä vähän leipomotuotteita. Pääosin leipomotuotteet tuotetaan Venäjällä sijaitsevissa leipomoissa.  

Putin kertoi hallituksen kokouksessa myös, että Venäjä ei voi enää tarjota Ukrainalle kaasua samaan hintaan kuin aikaisemmin. Venäjän ja Ukraina allekirjoittivat huhtikuussa sopimuksen, jonka mukaan Ukraina maksaa kaasusta 247 dollaria kuutiometriltä. Sopimus on pian päättymässä. Gazpromin mukaan hinta on nousemassa 287 dollariin kuutiometriltä.

Putinin ilmoitus asiasta tuli vain muutamaa päivää ennen kuin Venäjän, Ukrainan ja Euroopan unionin on tarkoitus jatkaa kaasuneuvotteluja.  

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme