Mainos
Mainos

Putin veti hihastaan kaasukortin – Itä-Ukrainan tilanne yhä kireä

Venäjän presidentti Vladimir Putin käänsi Ukraina-keskustelun uuteen suuntaan tänään, kun hän varoitti EU-maita maakaasutoimitusten häiriintymisestä Ukrainan kriisin takia. 

EU-maiden johtajille kirjoittamassaan kirjeessä Putin sanoi olevansa huolissaan siitä, että Ukrainan ylisuureksi paisunut kaasuvelka saattaa vaikuttaa myös unionimaiden kaasutoimituksiin. 

Venäjän valtion hallitsema kaasujätti Gazprom karhuaa Ukrainalta 1,6 miljardin euron kaasulaskua. Yhtiö ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että Ukraina ei maksanut ajoissa laskuaan maaliskuun kaasutoimituksista. 

Suuri osa Venäjältä EU-maihin tuotavasta kaasusta kulkee Ukrainan kautta. 

Gazprom lopetti hintakiistojen takia kaasutoimitukset Ukrainaan talvina 2005-06 ja 2008-09, mikä vaikutti myös EU-maiden kaasunsaantiin. 

Putin ehdottaa pikaisten neuvottelujen järjestämistä asiasta. Hänen mukaansa Venäjä on valmis vakauttamaan ja vahvistamaan Ukrainan taloutta yhdessä EU:n kanssa. 

Valtaajat järkkymättöminä 

Samaan aikaan pattitilanne Itä-Ukrainassa vallatuissa hallintorakennuksissa jatkui entisellään.   

Virkaatekevä presidentti Oleksandr Turtshynov houkutteli protestoijia laskemaan aseensa ja poistumaan valtaamistaan rakennuksista lupaamalla, että heitä vastaan ei nosteta syytteitä. 

Luhanskissa entisen KGB-päämajan vallanneet Venäjä-mieliset protestoijat viittasivat kintaalla presidentin tarjoukselle. Rynnäkkökiväärein ja luodinkestävin liivein varustautuneet aktivistit sanoivat taistelevansa loppuun saakka vaatimustensa puolesta. 

-Me vaadimme kansanäänestystä liittovaltion perustamisesta, jotta kansan tahto pääsee kuuluviin, Luhanskin hallintorakennuksen valtaukseen osallistuva Aleksei Kolekin sanoi. 

Pääkaupungissa Kiovassa vastustetaan liittovaltioajatusta, koska sellaisen uskotaan johtavan maan jakautumiseen. 

Ukrainan sisäministeri Arsen Avakov varoitti eilen, että jos hallintorakennusten valtaajat eivät antaudu kahden vuorokauden sisällä, valtaukset voidaan lopettaa voimatoimin. 

Yhdysvallat ja muut länsimaat ovat syyttäneet Venäjää levottomuuksien lietsomisesta Ukrainan itäosassa. Venäjän ulkoministeriö puolestaan sanoi tänään Naton käyttävän Ukrainaa tekosyynä saadakseen sotilasliiton omat rivit kuntoon "kuviteltua ulkoista uhkaa" vastaan. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme