Mainos
Mainos

Putinin tahto läpi Venäjän vaalilakiuudistuksessa

Venäjän duuma on hyväksynyt kiistellyt vaalilakien muutokset, jotka mm. heikentävät pienien puolueiden asemaa.

Moskovan katedraali (arkistokuva)

Venäjän duuma antoi tänään hyväksyntänsä joukolle kiisteltyjä lakeja, jotka tuovat lukuisia muutoksia sekä valtakunnallisen että paikallisen tason vaaleihin. Uusien säädösten mukaan vaaleihin ei enää saa osallistua puolueiden ulkopuolisia ehdokkaita, vaaliliitot kielletään ja duuman äänikynnys nousee viidestä prosentista seitsemään.

Lakeja ajanut presidentti Vladimir Putin on perustellut muutoksia sillä, että Venäjä tarvitsee vakaata poliittista järjestelmää, jota hallitsevat muutamat suuret ja vastuulliset puolueet. Pikkupuolueiden mosaiikki ei hänen mielestään maalle sovi. Tosin jo viime parlamenttivaaleissa 2003 ainoastaan neljä puoluetta onnistui ylittämään vanhan viiden prosentin kynnyksen.

Asiantuntijat epäilevät, että uudet lait ajavat Venäjää kohti kaksipuoluejärjestelmää. Lain vastustajat puolestaan pelkäävät, että muutokset voivat johtaa mielenosoituksiin ja levottomuuksiin tulevien äänestysten alla.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme