Mainos
Mainos

Pysähtyykö Isisin voittokulku? – ilmaiskut tehonneet

Terrorijärjestö Isis on joutumassa ahtaalle ja menettämässä valtaamiaan alueita.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry arvioi Münchenin turvallisuuskonferenssissa, että ilmaiskut Isisiä vastaan ovat tuottamassa tulosta.  

Isisiä vastaan taistelevan liittouman kerrotaan voittaneen takaisin viidenneksen maa-alueesta, joka järjestöllä oli hallussaan.  

Terrorijärjestön tekemät teloitukset ja niistä julkaistut internetvideot ovat järkyttäneet maailmaa. Vain muutamia päiviä sitten Isis ilmoitti polttaneensa jordanialaisen hävittäjälentäjän Maaz al-Kassasbehin elävältä ja julkaisi todisteeksi videon surmasta.  
Isis on saanut jalansijan varsinkin Syyriassa ja Irakissa, mutta sen nimissä on tehty iskuja myös muun muassa Egyptissä ja Libyassa.  

Kerry painotti, ettei ole olemassa mitään sellaista syytä, joka mitenkään oikeuttaisi raakuudet. Lasten murhaamista, kidnappauksia, teini-ikäisten tyttöjen raiskauksia tai järjetöntä väkivaltaa ei voi puolustaa historialla, ideologialla, politiikalla eikä taloudellisilla tai henkilökohtaisilla syillä, Kerry luetteli.  

– Taistelua ei kuitenkaan voiteta taistelukentällä, vaan koululuokissa, työpaikoilla, pyhissä paikoissa, yhteisöissä ja hallitusten huoneissa, Kerry sanoi.  Hän käytti muiden tapaan Isisistä nimitystä Daesh, millä halutaan tehdä selväksi kyseessä olevan terroristiryhmä.  

Viimeisen noin puolen vuoden aikana Yhdysvallat liittolaisineen on tehnyt 2000 ilmaiskua Isisiä vastaan. Yhdysvaltain johtamassa yhteenliittymässä on noin 60 valtiota eri puolilta maailmaa.  

Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius varoitti Münchenin turvallisuuskonferenssin yleisössä olevia lukuisia valtionpäämiehiä ja ministereitä vapaamatkustamisesta taistelussa terrorismia vastaan.  
– Kukaan ole suojassa terrorismilta, minkä takia kaikkien pitäisi osallistua myös taisteluun.  
Palestiinalaisten ulkoministeri Riyad al-Malki suhtautui epäilevästi liittouman strategiaan huomauttamalla, etteivät ilmaiskut ole vielä koko strategia Isisin kaatamiseksi.  

– Uskon sen (Isis) olevan väliaikainen ilmiö, mutta meidän pitää haastaa se.  

Qatarin ulkoministeri Khalid Mohamed al-Attiyah puolestaan huomautti, että Isisin jälkeen voi nousta esiin vielä uusia ääriryhmiä.  

Jordania lisännyt iskujaan  

Isisin vastaisessa taistelussa keskeisessä roolissa oleva Jordania ilmoitti tuhonneensa merkittävän määrän terrorijärjestölle tärkeitä kohteita.

Maa on tehnyt viime päivinä kymmeniä iskuja järjestöä vastaan.  

Jordanian sisäministeri on todennut jordanialaislentäjän julman teloituksen olleen käännekohta taistelussa Isisiä vastaan. Äärijärjestö otti 26-vuotiaan Maaz al-Kassasbehin vangiksi joulukuussa, kun hänen hävittäjänsä syöksyi maahan.  

Uutistoimisto AFP:n mukaan Jordania kertoo tuhonneensa viime päivien iskuissa Isisin harjoitusleirejä, ase- ja polttoainevarastoja sekä logistisesti tärkeitä kohteita.  
– Tähän mennessä iskuissa on tuhottu 20 prosenttia järjestön taisteluvalmiudesta, kerrottiin maan ilmavoimista.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme