Mainos
Mainos

Radioaktiviinen säteily peräisin Espanjasta?

Espanjan ydinturvaviranomaiset kertoivat tänään, että radioaktiivisuustason nousu Euroopassa kesäkuun alussa oli ehkä lähtöisin espanjalaisesta terästehtaasta.

Keski- ja Etelä-Euroopassa mitattiin 1. ja 2. kesäkuuta kohonneita radioaktiivisen cesiumin pitoisuuksia. Pitoisuudet olivat korkeimmat sitten Tshernobylin ydinturman 1986, mutta terveysriskiä ne eivät asiantuntijoiden mukaan aiheuttaneet.

Espanjan ydinturvaneuvoston edustaja Fatima Rojas kertoi, että Algericasin terästehtaassa Etelä-Espanjassa oli sattunut tapaus, joka oli ehkä aiheuttanut radioaktiivisuuden nousun. Terästehtaan sulattoon oli joutunut kone, jossa oli ollut radioaktiivista cesium-137:ää, yhdessä muun romuraudan kanssa.

Suomen Säteilyturvakeskus arveli jo eilen, että yksi mahdollisuus cesium-pitoisuuksien nousuun oli jonkin cesium-lähteen joutuminen sulattoon jossakin päin Eurooppaa. Kohonneet pitoisuudet eivät voineet olla peräisin esimerkiksi ydinreaktorista tai ydinaseesta, koska niitä tutkittaessa ei ollut löytynyt cesiumin lisäksi muita radioaktiivisia aineita.
(STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme