Mainos
Mainos

"Raiskaajat toimivat korkeissa viroissa Bosnian serbitasavallassa"

- On tärkeää, että uhrit saavat jälkikäteen historialta hyvityksen siitä, että he olivat oikeassa ja tämä mies oli väärässä.

Näin perustelee ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson sitä, miksi Bosnian serbijohtajan Radovan Karadzicin tuomitseminen Haagissa on erityisen tärkeää.

Johansson esitti MTV3:n Huomenta Suomessa huolensa erityisesti Jugoslavian sodissa raiskattujen naisten hyvinvoinnista. Amnestyn mukaan raiskauksia ja muuta seksuaalista väkivaltaa käytettiin järjestelmällisesti sodankäynnin aseena Jugoslavian sodissa vuosina 1992 - 1995.

- Tuhansia raiskauksia on edelleen selvittämättä. Tämä on valtava trauma sodan aika raiskatuille naisille Bosniassa, jotka eivät ole saaneet vieläkään oikeutta.

Johansson pitää hämmästyttävänä sitä, että vielä 14 vuotta sotien päättymisen jälkeenkään seksuaalirikosten uhrit eivät ole saaneet korvauksia kärsimyksistään.

- Moni raiskauksiin syyllistyneistä ihmisistä työskentelee parhaillaan korkeassa virka-asemassa Bosnian serbitasavallassa.

Karadzicia vastaan on nostettu Haagissa kaikkiaan 11 syytettä sotarikoksista, näiden joukossa muun muassa syytteet kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Eilinen avajaisistunto lykkääntyi Haagissa, kun Bosnian entinen serbijohtaja boikotoi istuntoa. Karadzic on vaatinut 10 kuukautta lisäaikaa valmistellakseen omaa puolustustaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme