Mainos
Mainos

Raju kiista myllertää USA:ssa – valta kansalaisten netinkäytöstä ollaan antamassa yrityksille

Yhdysvalloissa saattaa olla pian tilanne, että esimerkiksi Netflixin elokuvat toimivat kuluttajille nopeilla yhteyksillä, mutta pienempien kilpailijoiden videot eivät.

Yhdysvaltain republikaanienemmistöinen telehallintovirasto (FCC) ilmoitti tiistaina aikovansa purkaa Barack Obaman hallinnon aikaiset internetin säännöstelyt. Nykyisillä säännöstelyillä on ollut tarkoitus taata kuluttajien tasavertaiset internetin käyttöoikeudet ja mahdollistaa kaikkien sivustojen yhtäläinen toimivuus.

Käytännössä FCC:n tuore linjaus tarkoittaisi sitä, että amerikkalaiset internetin palveluntarjoajat kuten Time Warner Cable, Comcast ja Verizon voisivat jatkossa päättää mitkä internetin sisällöt aukeavat kuluttajille nopeilla yhteyksillä ja mitkä eivät.

Teleyhtiöt voisivat myös päättää miltä yrityksiltä ja minkä sivustojen käyttäjiltä yhtiöt laskuttaisivat enemmän. Nykyiset säännöstelyt kieltävät palveluntarjoajia kohtelemasta internetissä olevaa dataa eriarvoisesti.

Esityksen voittajat olisivat isot amerikkalaiset teleyhtiöt ja ne yritykset, joilla on varaa maksaa teleyhtiöille nopeista yhteyksistä. Arvostelijat katsovat, että lopulta uudistus tulisi kuluttajien maksettavaksi. Yhdysvalloissa internet-yhteydet ovat jo nyt huomattavasti kalliimpia ja hitaampia kuin esimerkiksi Suomessa.

Internetin neutraliteetti on ollut Yhdysvalloissa kiistan aiheena jo pitkään. Mikäli FCC:n esitys menee läpi, sen arvioidaan muuttavan merkittävästi amerikkalaisten netin käyttömahdollisuuksia. Telehallintoviraston esitystä ovat arvostelleet ihmisoikeusjärjestöjen lisäksi muun muassa Google, Facebook ja Amazon.

Telehallintoviraston on tarkoitus äänestää esityksen puolesta joulukuun puolessa välissä. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme