Mainos
Mainos

Raju väite: Ruotsi valmisteli romaniensa luovuttamista natsien kuolemanleireille

- Tämä selvitys on häpeällistä ja tuskallista luettavaa, sanoi Ruotsin integraatioministeri iltapäivällä Ruotsin radiolle.

Kyse on Ruotsin hallituksen tilaamasta, maan romaniväestön syrjintää koskevasta "valkoisesta kirjasta", joka julkistettiin tänään. Tiedotustilaisuuden jälkeen ministeri Erik Ullenhag isännöi Tukholmassa seremoniaa, jossa syrjinnän uhrit kertoivat kokemuksistaan hyljeksittynä vähemmistönä Ruotsissa.

Paikalla oli myös kruununprinsessa Victoria.

Selvitys kertoo romanivähemmistön järjestelmällisestä sorrosta, jonka mittasuhteista on länsinaapurissa tähän mennessä vaiettu. Ruotsin poliisin asenne maassa asuviin romaneihin oli 1900-luvun alkupuolella julma.

Heitä luonnehdittiin virallisissa asiakirjoissa rumiksi, epäluotettaviksi ja kelvottomiksi. Useiden poliisipiirien näkemys oli, että romanit olivat täysin hyödyttömiä ihmisiä, jotka pitäisi hävittää maan päältä.

"Älkää sekaantuko romaneihin"

1920-luvulla Ruotsin valtiopäivien köyhäinhoitolakia valmistellut komitea varoitti maan kantaväestöä sekaantumasta romaneihin, koska sellainen "heikentäisi kansanrotuamme", kuten selvityksessä todetaan.

Asunnon romaneille vuokrannut ruotsalainen saattoi saada sakot.

Vielä 1980-luvulla Tukholman kaupungin kiinteistölautakunta laati asuntoihinsa järjestyssäännöt, joissa mainitaan erikseen "mustalaiset" häiriön aiheuttajina.

Monet vielä elossa olevat, hallituksen selvityksessä haastatellut romanit kertovat pöyristyttävistä oloista hökkelikylissä, joissa lapset kuolivat kylmään ja nälkään.

Ruotsalaisen rodun suojelemiseksi raskaana olevia romaninaisia painostettiin aborttiin uhkaamalla lasten huostaanotolla. Nyt tehdyn yhteenvedon mukaan joka neljännessä perhekunnassa ainakin yksi nainen oli sterilisoitu.

Virallinen Ruotsi halusi selvittää romanien geeniperintöä puhtaasti rasistisin perustein, kirjoittaa integraatioministeri Ullenhag tänään Dagens Nyheterin mielipideartikkelissa.

Rotubiologit mittasivat romanien kallonmuotoja, heille tehtiin älykkyystestejä ja heistä etsittiin kielteisiä ominaisuuksia.

Keväällä 1943 Ruotsissa oleilleet romanit rekisteröitiin "tattari-inventaarioon", ja nyt jälkeenpäin monet rekiströidyistä uskovat, että tarkoituksena oli luovuttaa heidät saksalaisten keskitysleireille tuhottaviksi, jos Hitlerin armeijat olisivat miehittäneet Ruotsin.

– Silloin en olisi enää elossa, sanoo romani Kurt Magnusson tutkimuksen tekijöille.

Rekisteröinti jatkuu edelleen

Muutama kuukausi sitten Ruotsia ravisteli skandaali kun paljastui että Skånen poliisipiiri oli laatinut rekisterin alueellaan asuvista tuhansista romaneista ja heidän läheisistään.

Tarkoituksena oli edistää rikosten tutkintaa, mutta oikeuskansleri totesi rekisterin laittomaksi, se purettiin, ja sen laatijat saivat toimistaan huomautuksen.

Ministeri Ullenhag toteaa kirjoituksessaan, että romaneita on yritetty kartoittaa 1900-luvun jälkipuoliskolla lähinnä siksi, että heidät olisi haluttu sulauttaa maahan. Rekisteröinnin lopputulos on kuitenkin ollut romanien sulkeminen käytännössä työmarkkinoiden ulkopuolelle. He eivät ole saaneet pysyvää työtä, asuntoa ja koulutusta.

– Valkoisen kirjan tarkoitus on torjua romanivihaa ja ennakkoluuloja tunnustamalla historia, josta olemme pitkään vaienneet, Ullenhag kirjoittaa.

Iltapäivän seremoniassa Ullenhag pahoitteli romaneihin kohdistunutta tietoista syrjintää ja lupasi erityistoimia väestön aseman kohentamiseksi. Ruotsissa saattaa asua jopa 100.000 romania.

Todellista määrää on vaikea arvioida, koska Ruotsissa ei virallisesti luokitella väestöä etnisen taustan mukaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme