Mainos
Mainos

Rankkasateita ja trombeja Välimerellä – merivesi nyt lämpimimmillään

Keski- ja Pohjois-Euroopassa mitataan lähipäivinä yleisesti 20 asteen lukemia ja sää on melko aurinkoista. Keskisellä Välimerellä ja Balkanilla tulee rankkojakin sateita.

Sama matalapaine, joka toi Tanskaan ja Etelä-Ruotsiin kaatosateita viikonloppuna, aiheuttaa nyt ongelmia muun muassa Italiassa ja Kroatiassa.

– Sadekertymät voivat olla yli 100 millimetriä muutamassa tunnissa ja salamointi voimakasta. Maanantai-iltana tuli useita vesipatsas- ja trombihavaintoja muun muassa Italian ja Kroatian rannikoilta. Lämmin, yli 25-asteinen merivesi, synnyttää voimakkaitakin kuurosateita ja vesipatsaita. Trombit jatkuvat vielä tänään, ehkä huomennakin, toteaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Kroatian matkakohteista esimerkiksi Dubrovnikissa satoi eilen iltapäivän aikana 125 millimetriä.

Aurinkoa ja yli 30 asteen lukemia löytyy vielä esimerkiksi Turkin etelärannikolta, Kyprokselta, Kreikan saarilta ja Espanjasta.

Meriveden lämpötila Välimeren itäosassa on nyt yleisesti 25-28 astetta. Espanjan, Rivieran ja Portugalin edustalla on hieman viileämpää vettä.

– Tyypillisesti merivesi on lämpimimmillään elo-syyskuun vaihteessa kuuman kesän jälkeen. UV-indeksi Välimerellä vaihtelee nyt 6 ja 8 välillä eli auringolta pitää suojautua, muistuttaa Markus Mäntykannas.

Yhdysvalloissa kuumaa

Yhdysvaltojen säässä on kahtiajako: lännessä on kuumaa ja kuivaa, idässä ja pohjoisessa kosteaa, kuumaa ja ukkossateita.

– Syyskuun alkaminen ei näy vielä Yhdysvaltojen lämpötiloissa. Lähipäivien lämpötilat ovat yleisesti 30-40 asteessa, ennustaa Mäntykannas.

Suomen ja maailman säätietoja MTV:n sääsivustolla.

Katso ylhäältä videolta maailman sää.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme