Mainos
Mainos

Ranska alkaa purkaa Calais'n Viidakkoa

Ranskan viranomaiset alkavat tänään häätää ihmisiä Calais'n Viidakoksi kutsutusta epävirallisesta pakolaisleiristä. Tyhjentämisen jälkeen aloitetaan leirin purku.  

Calais'n leirillä oli loppuviikosta arviolta 5 700 ihmistä. Pahimmillaan leirillä majoittui yli 10 000 ihmistä. Suurin osa leirin asukkaista pyrkii Britanniaan lähistöllä olevan eurotunnelin kautta.

Viranomaiset aloittivat sunnuntaina tiedottamisen leirin tyhjentämisestä sen asukkaille. Viranomaiset ja vapaaehtoistyöntekijät levittivät lehtisiä, joissa kerrottiin alueen purkutöiden alkavan. Silti osa leirillä olevista elättää edelleen toiveita uudesta elämästä Englannin kanaalin toisella puolella.  

– Heidän täytyy pakottaa meidät lähtemään. Haluamme Britanniaan, sanoi Afganistanista kotoisin oleva, leirillä asunut Karhazi.  

Ranskan maahanmuuttoviraston johtajan Didier Leschin mukaan viranomaisten tehtävänä on vielä vakuuttaa joitain leirin asukkaita ottamaan paikka vastaan uudesta majoituksesta.  

– Meidän täytyy saada heidät luopumaan unelmastaan elää Britanniassa. Se tässä on vaikeinta, Leschi sanoo.  

Häädössä mukana yli tuhat poliisia

Ranska on varannut häätöoperaatioon noin 1 200 poliisia. Poliisien tehtävänä on estää mahdolliset levottomuudet ja ohjata leirin asukkaat heitä varten tuotuihin busseihin.

Leirissä poltettiin siirtolaisten roskia ja muuta tavaraa protestina leirin tyhjennykselle. Avustusjärjestöt ovat varoittaneet, että leirin tyhjennys voi aiheuttaa väkivaltaisia protesteja. Leiriä on yritetty tyhjentää aikaisemminkin tuloksetta.

Erään leirin asukkaan mukaan kymmenet leirin asukkaat olisivat jo paenneet leiristä kauempana olevaan, salassa pidettävään paikkaan, jotta he välttyisivät siirrolta.

Osa leirin asukkaista puolestaan on toivottanut uudelleensijoitukset varovaisesti tervetulleiksi. Lähestyvän talven ja kovien sateiden myötä ajatus mahdollisuudesta lämpimään sänkyyn on houkutteleva.

– Viranomaiset sanovat, että tämä on paremman alku. Toivotaan, että se on totta, leirin sudanilaisasukas Faisal al-Ajab sanoo.  

Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve on aiemmin sanonut, että leirin asukkaille tarjotaan hyvätasoinen uusi majoitus.

Väliaikaismajoituksessa Calais'ilta häädetyt voivat hakea turvapaikkaa.  

Leirillä on ollut aikaisemmin myös mellakoita, katso video toukokuulta:


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme