Mainos
Mainos

Ranska hylkii lainakohdussa kasvaneita lapsia – kansalaisuutta ei heru

Ranskassa, kuten Suomessakin sijaissynnyttäminen on laitonta. Ranskassa sijaissynnytyksen laittomuus ajaa monet lapsettomat vanhemmat suorittamaan toimenpiteitä ulkomaille. Paluu Ranskaan on tällaisille perheille kuitenkin todella vaikeaa, eikä helpotusta ole näköpiirissä. Sijaissynnytys tarkoittaa, että lapsi kasvaa sovitusti lainakohdussa.

Sijaissynnyttämisen laittomuus ei ole koskaan estänyt lapsista haaveilevia vanhempia lähtemästä maihin, joissa tällaiset toimenpiteet ovat laillisia. Suomesta mennään usein esimerkiksi Venäjälle, Ranskasta taas Yhdysvaltoihin.

Mutta sitten kun pitäisi palata lapsen kanssa takaisin kotimaahan, ongelmat varsinaisesti alkavat. Ranskan linja on Suomen linjaa tiukempi - Ranska nimittäin kieltäytyy systemaattisesti tunnustamasta sijaissynnyttäjien avulla syntyneitä lapsia kansalaisikseen. Suomessa vastaavissa tapauksissa on yleensä pyritty ajattelemaan lapsen etua.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi Ranskan toimet tässä asiassa jo kesällä ja vaati maata tunnustamaan lapset, mikä olisi jo näiden lasten oikeuksienkin mukaista.

Julkisuudessa on Ranskassa nähty perheitä, joiden jo isoilla lapsilla on edelleen Yhdysvaltain passit, muttei Ranskan passeja. Näiden lasten vanhempia ei ole missään virallisissa papereissa todettu oikeiksi vanhemmiksi, vaikka Yhdysvalloissa näin onkin tehty.

Tilanne aiheuttaa tällaisille perheille jo pelkästään arkielämässä valtavan kasan ongelmia esimerkiksi koulumaailmassa ja sosiaaliturva-asioissa.

Lakialoite: Sijaissynnyttäjiä käyttäneet vanhemmat vankeuteen

Näillä näkymin Ranskassa ei olla ryhtymässä mihinkään toimiin tilanteen muuttamiseksi. Pääministeri Manuel Vallsin mukaan sijaissynnyttämisen hyväksyminen ikään kuin lasten kautta vain edistäisi ihmiskauppaa ja naisten ruumiiden esineellistämistä.

Jotkut ovat menneet vieläkin pidemmälle: UMP:n kansanedustaja Jean Leonetti on muun muassa tehnyt lakialoitteen, jonka mukaan sijaissynnyttäjiä käyttäneet vanhemmat pitäisi tuomita vankeuteen. Tämä aloite ei ole ainakaan vielä ole edennyt.

Sijaissynnyttäjien palveluita käyttävien määrää ei tarkasti tiedetä. Ranskalaisten kohdalla ilmeisesti puhutaan noin sadasta perheestä per vuosi – mukana on sekä hedelmättömiä heteropariskuntia että homopariskuntia.

Arvioiden mukaan Ranskassa asuu noin 1000 sijaissynnyttäjän avulla alkunsa saanutta lasta.

Perinteiset perhearvot ovat herkkä asia

Ranskan tiukkaa linjaa sijaisynnyttämisessä selittää muun muassa se, että katolisessa Ranskassa kaikki perinteisiin perhearvoihin liittyvät kysymykset ovat todella herkkiä.

Tuoreena muistissa on muun muassa se, kuinka sadat tuhannet ranskalaiset ryntäsivät puolitoista vuotta sitten kaduille sen jälkeen kun presidentti François Hollande oli allekirjoittanut homoliitot ja homojen adoptio-oikeuden mahdollistavan lain.

Lokakuussa sama porukka nähtiin osoittamassa mieltään kaikkia sijaissynnytyksiä ja lesboparien hedelmöityshoitoja vastaan. Hedelmöityshoidothan ovat Ranskassa laillisia nykyään vain heteropareille, jotka eivät voi saada lasta.

Jos vallitsevaan keskusteluun on uskominen, näihin asioihin on tuskin kovinkaan pian tulossa minkäänlaisia löysennyksiä.  Esimerkiksi homoliittokysymys on vastikään noussut uudelleen tapetille - presidentiksi jälleen haikaileva Nicolas Sarkozy on nimittäin ilmoittanut haluavansa kumota kyseisen homoliitot hyväksyvän lain.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme