Mainos
Mainos

Ranska joutumassa tiukempaan syyniin EU:ssa?

EU voi ryhtyä kovistelemaan Ranskaa aiempaa tiukemmin. Talouslehti Wall Street Journalin ja uutistoimisto Reutersin mukaan komissio harkitsee Ranskan budjettisuunnitelman hylkäämistä.   

EU:n virkamieslähteet kertovat viestimille, että komissio vaatisi Ranskalta tiukempaa suunnitelmaa tulojen ja menojensa tasapainottamiseksi.  

Kyseessä olisi merkittävä linjanmuutos, sillä komissio ei ole aiemmin vaatinut muutoksia kansallisiin budjettisuunnitelmiin. Komissiolla on ollut oikeus tarkistaa euromaiden talousarvioesitykset vuodesta 2013 lähtien.  

Tällä hetkellä asia on talouskomissaari Jyrki Kataisen (kok.) vastuulla. Kataisen kabinetin mukaan toistaiseksi on mahdoton sanoa, miten Ranskan kanssa menetellään, koska maan budjettisuunnitelmaa ei ole vielä saatu.  

Euromaiden on lähetettävä ensi vuoden budjettiesityksensä komissiolle 15. lokakuuta mennessä. Sen jälkeen komissiolla on kaksi viikkoa aikaa vaatia mahdollisia muutoksia. Katainen arvioi Ranskan ja muiden euromaiden budjetteja viime töikseen ennen uuden komission aloittamista.

Moscovici epäilyttää

Ranska on lykännyt toistuvasti lupaustaan painaa budjettivaje EU:n sallimiin rajoihin eli kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Viime viikolla esitellyn budjetin mukaan tavoite saavutetaan vasta 2017 eli kaksi vuotta aiemmin luvattua myöhemmin.  

Ranska syyttää lipsumisesta euroalueen talouskriisiä. Maa ei kuitenkaan aio vähentää sovitusti edes rakenteellista alijäämää, josta suhdanteet on siivottu pois.  

Ranskan ex-valtiovarainministerin Pierre Moscovicin valinta Kataisen seuraajaehdokkaaksi on herättänyt epäilyjä, että komissio katsoisi vastedes Ranskaa läpi sormien. Moscovici on joutunut EU-parlamentissa erityistarkkailuun, ja halutessaan mepit voivat kieltäytyä hyväksymästä komissiota ilman henkilövaihdoksia.  

Arvostelun hälventämiseksi komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker pyrkii sitomaan Moscovicin kädet latvialaisen varapuheenjohtajan Valdis Dombrovskisin ohjaukseen. Latvian ex-pääministeri on toteuttanut maassaan onnistuneesti tiukan vyönkiristysohjelman.  

Virkamieslähteiden mukaan komissio saattaa myöntää Ranskalle lisäaikaa, mutta samalla se kiristäisi kurinpitomenettelyä siten, että sakkorangaistus olisi lähempänä.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme