Mainos
Mainos

Ranskaan isketty useasti parin vuoden aikana – ”Maassa ehkä tuhansia ääriajatteluun taipuvaisia”

Ranskaan on tehty lyhyen ajan sisällä useita terrori-iskuja, joissa on kuollut yhteensä satoja ihmisiä.

Viimeisin isku tapahtui Ranskan Nizzassa myöhään eilen, kun kansallispäivän juhlinnan aikaan kuljettaja ajoi kuorma-autolla väkijoukkoon. Iskussa kuoli yli 80 ihmistä.

Maan tuhoisin hyökkäys tapahtui 13. marraskuuta 2015, kun ääri-islamistit hyökkäsivät useisiin kohteisiin eri puolilla Pariisia. Konserttisaliin, ravintoloihin sekä stadionin läheisyydessä tehdyissä iskuissa kuoli yli 130 ihmistä.

Konkaripoliitikko, kansanedustaja Eero Heinäluoman mukaan Ranska tuntuu valikoituvan herkästi kohteeksi, koska maa on ollut aktiivinen toimija Lähi-idässä.

– Siellä on myös paljon afrikkalaisia, joille Lähi-itä merkitsee paljon. On paljon islaminuskoisia, joista valtaosa on maltillisia ja Ranskaan hyvin aktiivisesti kiinnittyneitä. Radikalisoitumista on kuitenkin tapahtunut, sillä joukossa on satoja, ehkä tuhansia ääriajatteluun taipuvaisia.

MTV:n erikoislähetyksessä vieraillut Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Antti Paronen avasi syitä siihen, miksi Ranska on toistuvasti ollut iskujen kohteena. Hänen mukaan kehitys on pidempi kuin vuoden tai kahden mittainen.    

– Ranskaan on päässyt syntymään erilaisia vaikutuskykyisiä- ja valtaisia verkostoja. On kertynyt tällaisia verkostoja, joilla on erittäin radikaaleja ideologioita aina äärivasemmistolaisuudesta äärioikeistoista jihadismiin, joka on ollut viimeisimpien terrori-iskujen takana, Paronen sanoi.  

Kolme ihmistä haavoittui 21. elokuuta 2015, kun veitsellä ja kahdella aseella varustautunut ääri-islamisti hyökkäsi Amsterdamista Pariisiin matkalla olleeseen junaan.

Kaksitoista ihmistä kuoli 7. tammikuuta 2015, kun ääri-islamistit hyökkäsivät Pariisissa Charlie Hebdo -lehden toimitukseen. Marraskuussa 2011 lehden toimitukseen tehtiin polttopulloisku.

Ranskaan isketty useasti parin vuoden aikana – ”Maassa ehkä tuhansia ääriajatteluun taipuvaisia”

MTV uutiset lähettää Nizzan iskuista erikoislähetyksen televisiossa. Kello 13 alkava, tunnin kestävä lähetys näkyy MTV3 kanavalla ja Katsomossa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme