Mainos
Mainos

Ranskalaiset siirtyvät 35 tunnin työviikkoon

Ranskan parlamentti vahvisti tänään kiistellyn lakiehdotuksen, jonka mukaan Ranskassa siirrytään 35 tunnin työviikkoon. Vuodesta 1982 alkaen ranskalaiset ovat työskennelleet 39 tuntia viikossa. Ranskaa hallitseva sosialistien, kommunistien ja vihreiden koalitio kannatti lakia, kun taas oppositiossa olevat keskusta ja oikeisto vastustivat sitä.

Pääministeri Lionel Jospinin mukaan uusi laki vähentää Ranskan työttömyyttä, joka tätä nykyä on 12 prosentin luokkaa. Hallituksen ennusteen mukaan laki luo pitkälti yli 200 000 uutta työpaikkaa viiden vuoden aikana. Arvostelijat - joihin epäsuorasti kuuluu myös Euroopan unionin komissio - eivät kuitenkaan usko, että työttömyys vähenee uuden lain myötä. Liike-elämä pelkää, että uusi laki on omiaan heikentämään Ranskan kilpailukykyä.

Uuden lain mukaan yksityisten yli 20 työntekijän yritysten on siirryttävä 35 tunnin viikkoon vuoden 2000 loppuun mennessä. Pienemmillä yrityksillä siirtymäaika on kaksi vuotta pidempi. Mikäli yritys alkaa soveltaa uutta lakia vaadittua aiemmin ja palkkaa lisää väkeä, myönnetään sille erityistukea. Lain piiriin kuuluu noin 15 miljoonaa työntekijää. Vielä ei ole selvää, koskeeko laki valtionyrityksiä ja virkamiehiä. Tänään hyväksytyn lain yksityiskohtia selventävä toinen laki tulee parlamentin käsittelyyn ensi vuoden loppuun mennessä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme