Mainos
Mainos

Ranskalaisille viineille vaaditaan boikottia Yhdysvalloissa

Ranskan ja Yhdysvaltain erimielisyys Irakin sodasta on kiihdyttänyt tunteita niin, että Yhdysvaltain kongressissa puuhataan jo boikottia ranskalaisille tuotteille. Tulilinjalla ovat erityisesti ranskalaiset viinit ja kivennäisvedet.

Ranskalaisten viinien ja mineraalivesien boikotin nosti esille edustajainhuoneen republikaanien puhemies Dennis Hastert, joka tutkii erilaisia mahdollisuuksia pakotteiden asettamiseksi ranskalaisille tuotteille.

Yhdysvaltoja ärsyttää Ranskan vastustus sotatoimille Irakia vastaan. Taustalla ovat kuitenkin myös Yhdysvaltain ja EU:n kasvavat erimielisyydet kauppapolitiikassa. Kauppasodan uhkaa ovat luoneet mm. EU:n vastustus amerikkalaista geenimuunneltua ruokaa vastaan, Yhdysvaltain terästullit sekä maatalouden vientituet.

Hastertin edustajan mukaan puhemies tutkii mm. mahdollisuutta varustaa ranskalaiset viinipullot leimalla, jolla varoitettaisiin niiden sisältävän mahdollisesti hullun lehmän tautia aiheuttavia ainesosia. EU on vaatinut Yhdysvalloilta merkintää geenimuuntelusta. Ranskalaisia viinejä on boikotoitu maailmalla aiemmin mm. Ranskan taannoin tekemien ydinkokeiden vuoksi, mutta boikottien menestys on ollut huono.

(STT-AFP)

Yhdysvallat luonnostelee vauhdilla uuden Irakin vastaisen päätöslauselman yksityiskohtia. Ulkoministeri Colin Powell aikoo laittaa oman arvovaltansa peliin YK:n turvallisuusneuvoston perjantaisessa kokouksessa taivuttaakseen Ranskan ja Saksan.

(Huomenta Suomi 13.02.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme