Mainos
Mainos

Ranskan hallitus haluaa karsia Syyriaan lähtijät – julkaisi shokkivideon

Kolme viikkoa Pariisin terrori-iskujen jälkeen Ranskan sisäministeriö on julkaissut nettivideon, jolla se pyrkii estämään Syyriaan ja Irakiin lähtevien nuorten aikeet.

Sisäministeriön mukaan alueen islamistien riveissä on jo arviolta 1200 ranskalaista. Heistä valtaosa on rekrytoitu sosiaalisen median välityksellä.

”Kuolet yksin”

Videossa käytetään islamisteilta lainattuja voitontahtoisia kuvia huputetuista taistelijoista. Monotoninen taustamusiikki luo kauhun tunnelmaa.

Videon pääviesti on koostettu vastakkainasettelusta: toisella puolella nähdään islamistien houkuttelevat kutsut ja toisella karu, järkyttävä todellisuus. Siinä missä islamistien viestit on kuvattu lämpiminä ja värillisinä, muistutukset todellisuudesta ovat surkeita ja mustavalkoisia.

Videon iskulauseet ovat tarkasti harkittuja: 

He sanovat sinulle: ”Uhraa itsesi meidän puolellemme, sinä puolustat oikeaa asiaa.”

Todellisuudessa: ”Sinä löydät helvetin maan päällä ja kuolet yksin.”

He sanovat sinulle: ”Tule perustamaan perhe sankarimme kanssa.”

Todellisuudessa: ”Kasvatat lapsesi sodan ja pelon keskellä”

He sanovat sinulle: ”Liity meihin ja tule auttamaan syyrialaisia lapsia” Todellisuudessa: ”Sinusta tulee osasyyllinen siviilien joukkomurhaan”

He sanovat sinulle: ”Elät likaisten vääräuskoisten maailmassa, totuus on täällä.”

Todellisuudessa: ”Ainoat totuudet, jotka löydät, ovat kauhu ja petos.”

Shokeeraavaa kuvamateriaalia

Video voi järkyttää kuvillaan, minkä vuoksi se on kielletty alle 12-vuotiailta.

Yhdessä kohtauksessa nähdään ruumiin lentävän vuorenrinnettä alas, toisessa taas kuolleita vedetään auton perässä. Lisäksi on väläyksiä ristiinnaulituista ja maassa makaavista, unohdetuista ruumiista. 

Ristiriitainen vastaanotto

Hallituksen nettikampanjan vastaanotto on ollut kahtalainen. Sosiaalisessa mediassa jotkut pitävät shokkiviestintää onnistuneena kun taas toisten mielestä kyseessä tyypillinen, aikuisten tekemä video nuorille. 

Terrorismiasiantuntija Anne Giudicelli pelkää videon voivan vaikuttaa jopa kielteisesti.

– Videon väitteet ovat melko alkeellisia, siinä missä vastapuolella käydään paljon kehittyneempää keskustelua, hän sanoo France 2 –televisiokanavan haastattelussa.

Video on osa Ranskan sisäministeriön lanseeraamaa Stop Jihadisme –sivustoa, jossa opastetaan kävijöitä suhtautumaan kriittisesti islamistien propagandaan.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme