Mainos
Mainos

Ranskan Le Pen: Älkää äänestäkö presidentinvaaleissa

Ranskan presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella tippunut äärioikeiston johtaja Jean-Marie Le Pen toivoo kannattajiensa boikotoivan presidentinvaaleja.

Ranskan äärioikeiston johtaja Jean-Marie Le Pen kehottaa kannattajiaan jättämään äänestämättä presidentinvaaleissa. Toinen, ratkaiseva kierros on sunnuntaina, kun oikeiston Nicolas Sarkozy kohtaa sosialistien Segolene Royalin. Le Penin mukaan kumpikaan ei ansaitse hänen edustamansa Kansallisen rintaman ääniä.

- Meidän ei tule ottaa mitään vastuuta tuloksesta 6. toukokuuta, Le Pen sanoi vappupuheessaan.

Le Pen sijoittui vaalien ensimmäisellä kierroksella neljänneksi. Hän sai pettymyksekseen vain reilut 11 prosenttia äänistä.

Hänen arvioidaan menettäneen ääniä erityisesti Sarkozylle, joka on kosiskellut äärioikeistoa painottamalla kovaa siirtolaispolitiikkaa, isänmaallisuutta ja lainkuuliaisuutta.

Le Pen onkin syyttänyt Sarkozya poliittisen ohjelmansa varastamisesta. Siten Sarkozyn julkinen tukeminen olisi ollut Le Penille kova paikka. Le Penin mukaan hän tukijoidensa ei kuitenkaan tulisi äänestää protestina myöskään Royalia.

Vaalien ensimmäisellä kierroksella kolmanneksi sijoittunut keskustan Francois Bayrou ei ole myöskään suoraan testamentannut ääniään. Hän on kuitenkin puhunut julkisuudessa Royalista myönteisemmin kuin Sarkozysta. Bayroun äänestäjistä enemmistö näyttäisikin olevan kääntymässä Royalin kannalle. Suuri osa on kuitenkin yhä epävarmoja.

Sarkozy on johtanut presidenttikisaa tasaisesti. Hän saisi mielipidemittausten mukaan nyt noin 52 prosenttia ja Royal noin 48 prosenttia äänistä. Vaalien ensimmäisen kierroksen jälkeen kannatusluvuissa on tapahtunut vain vähäistä liikehdintää.

Royal ja Sarkozy kohtaavat toisensa huomisiltana ratkaisevaksi luonnehditussa televisioväittelyssä.

(MTV3-STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme