Mainos
Mainos

Ranskan parlamentti hyväksyi uuden terrorilain – hätätila säädetään pysyväksi

Ranskan parlamentin alahuone hyväksyi tiistaina selvin luvuin 415–127 uuden, kiistanalaisen terrorilakipaketin. Siinä säädetään pysyväksi monet hätätilan nojalla käyttöön otetut toimet. Hätätila on ollut Ranskassa voimassa jo lähes kahden vuoden ajan.

Uudet lait tulevat voimaan marraskuun alussa. Parlamentin ylähuone hyväksyi ne jo kesällä.

Vasemmisto ja ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet lakipakettia muun muassa siitä, että se heikentää kansalaisvapauksia. Lait esimerkiksi antavat viranomaisille oikeuden asettaa ihmisiä kotiarestiin ilman tuomarin määräystä. Lait eivät kuitenkaan anna poliisille oikeuksia tehdä kotietsintöjä ilman lupaa, vaikka hätätilan aikana sekin oli mahdollista.

Uusien lakien myötä viranomaiset voivat sulkea moskeijan, kirkon tai muun palvontapaikan puoleksi vuodeksi, jos siellä saarnanneiden katsotaan yllyttäneen hyökkäyksiin tai glorifioineen terrorismia.

Lait myös antavat poliisille oikeudet tarkistaa ihmisten henkilöllisyyspapereita aiempaa kohdistetummin. Egalite Nationale -järjestön johtaja arvioi Liberation-lehdelle lakien syrjivän mustia, pohjoisafrikkalaisia ja muita ulkomaalaiseksi oletettuja.

Laeilla laaja kannatus

Valtaosa ranskalaisista kuitenkin kannattaa lakeja lukuisten viimeaikaisten terrori-iskujen vuoksi. Viimeksi viikonloppuna islamistiksi epäilty puukotti kaksi naista kuoliaaksi Marseillessa.

Lisäksi Pariisista löytyi varhain viime lauantaina kotitekoinen pommi, minkä vuoksi viisi ihmistä on pidätetty. Pidätetyt ovat kolmekymppisiä, ja yksi heistä oli jo valmiiksi poliisin terroristeiksi epäiltyjen listalla.

Räjähdemateriaalit löydettiin pariisilaisrakennuksen sisä- ja ulkopuolelta. Kaksi kaasusylinteriä oli rakennuksen aulassa ja kaksi muuta rakennuksen vieressä jalkakäytävällä. Lisäksi poliisi löysi matkapuhelimen, joka oli yhteydessä kaasusylintereihin. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme