Mainos
Mainos

Ranskan presidentin kuherruskuukausi ohi – tuhannet protestoivat työelämäuudistuksia vastaan

"Kaikkien maiden laiskurit liittykää yhteen". "Olemme ylpeitä ollessamme laiskureita". "Eläkkeellä oleva laiskuri".

Näitä julisteita heiluttelivat mielenosoittajat Pariisin kaduilla tiistaina. Laiskuri-termillä piikiteltiin presidentti Emmanuel Macronia, joka viime viikolla nimitti työelämäuudistuksia vastustavia laiskureiksi, kyynisiksi ja äärimmäisyyksiin taipuviksi ihmisiksi.

Arviolta yhteensä yli 220000 ihmistä osallistui mielenosoituksiin eri puolilla maata, kertoi sisäministeriö. Ranskan suurin ammatillinen keskusjärjestö OGT puolestaan sanoi ihmisiä olleen 400000.

Macron haluaa leikata Ranskan korkeaa työttömyyttä muun muassa lisäämällä paikallista sopimista. Presidentin mukaan suuri julkinen sektori ja jäykät rakenteet työmarkkinoilla ovat merkittävä syy huonolle työllisyystilanteelle.

Mehdiksi esittäytynyt mielenosoittaja oli marssilla Pariisissa ystävänsä kanssa, jonka julisteessa luki: "Tule ja katso, miten laiskurit työskentelevät!!!". Mehdin mukaan laiskuriksi nimittäminen raivostutti ihmisiä, jotka muuten eivät ehkä olisi osallistuneet mielenosoituksiin.

– Uskon, että se sai monet ihmiset tuleman kaduille.

"Öljyä liekkeihin"

Tutkija Bruno Cautres politiikan tutkimuskeskus Cevipofista sanoi Macronin "heittäneen öljyä liekkeihin" huonoilla sananvalinnoillaan.

– Laiskurit-kommentissa oli kaikki ainesosat tilanteen kuumenemiselle, hän sanoi.

Macronin kannatusluvut ovat laskeneet siitä, kun hän astui presidentin virkaan toukokuussa. Asiantuntijoiden mukaan siihen on ollut vaikuttamassa möläytykset ja poliittiset erehdykset.

Laiskurit-kommentti on antanut aseita niille arvostelijoille, jotka syyttävät Macronia, entistä investointipankkiiria, siitä, että tämä olisi menettänyt kosketuksen tavallisten ihmisten elämään.

Hymistelyä ei nostattanut myöskään se, että Macron on verrannut rooliaan presidenttinä antiikin Rooman Jupiteriin, ylijumalaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme