Mainos
Mainos

Ranskan presidentti Hollande toivoo Kuuban avautuvan EU:lle

Ranskan presidentti Francois Hollande on parhaillaan vierailulla Kuubassa.

Hollande on ensimmäinen länsimainen johtaja, joka vierailee kommunistisessa Kuubassa sen jälkeen kun Kuuba ja Yhdysvallat ilmoittivat palauttavansa maiden väliset diplomaattiset suhteet viime joulukuussa. Kylmän sodan aikaisten vihollisten välit ehtivät olla jäissä yli viisikymmentä vuotta.  

Vierailun tarkoitus on edistää Ranskan ja Euroopan unionin intressejä Kuubassa. Saarella on tehty asteittaisia taloudellisia ja sosiaalisia uudistuksia presidentti Raul Castron valtakauden aikana.  

Hollanden mukaan Ranska haluaa olla ensimmäinen länsimaa, joka sanoo Kuuballe olevansa maan puolella, jos se päättää ryhtyä avautumaan muulle maailmalle. Presidentti on myös huomauttanut, että Yhdysvaltojen vuosikymmeniä kestäneen kauppasaarron purkaminen on eduksi Kuuban kansantaloudelle.  

Ranskan ja Kuuban välinen kauppa on vaatimatonta, mutta uutistoimisto AFP:n mukaan Ranska on kaupankäynnistä enemmän hyötyvä osapuoli.  

Ranska ja Hollanti tukevat voimakkaasti Kuuban EU-suhteiden normalisoimista. Suhteita on häirinnyt esimerkiksi toimittajien ja aktivistien kohtelu, minkä vuoksi EU jäädytti välinsä Kuubaan vuonna 2003. Poliittinen vuoropuhelu Kuuban ja unionin välillä aloitettiin uudelleen Ranskan EU-presidenttikaudella vuonna 2008.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme