Mainos
Mainos

Ranskassa ennenaikaiset vaalit

Ranskan presidentti Jacques Chirac ilmoitti tänään, että parlamentti hajotetaan ja ennenaikaiset parlamenttivaalit pidetään kahdessa osassa 25. toukokuuta ja 1. kesäkuuta.

Lyhyessä tv-puheessaan Chirac vetosi kansaan, jotta se antaisi hänen johtamalleen oikeistolle tukensa. Presidentti sanoi aikaistavansa vaaleja, jotta Ranskan kansa voisi "ilmaista selvästi sen kuinka laajasti ja nopeasti se haluaa muutosta seuraavien viiden vuoden aikana".

Hänen mukaansa Ranska tarvitsee pitkälle meneviä muutoksia yhteiskunnassa, jotta julkista kulutusta voidaan supistaa. Lisäksi ennenaikaisia vaaleja tarvitaan, jotta Ranska voi valmistautua tärkeisiin Euroopan yhdentymistä koskeviin päätöksiin, koskien erityisesti siirtymistä yhteiseen valuuttaan.

Säännönmukaiset vaalit olisi järjestetty ensi vuoden maaliskuussa. Ne olisivat ajoittuneet samaan ajankohtaan kuin Euroopan talous- ja rahaliittoon Emuun osallistujien nimeäminen.

Tarkkailijat sanovat, että mikäli keskusta-oikeistolaiset hallituspuolueet saisivat kansalta valtuuden jatkaa, olisi hallituksella vapaat kädet säästötoimien jatkamiseksi. Niitä tarvitaan, jos Ranska haluaa pienentää valtionvelkaansa ja saavuttaa Maastrichtin sopimuksessa Emulle asetetut kriteerit.
(STT-Reuter-AFP-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme