Mainos
Mainos

Ranskassa ex-pääministeri Fillon nousee keskustaoikeiston presidenttiehdokkaaksi

Ranskan ex-pääministeri Francois Fillon, 62, on voittanut selvästi keskustaoikeiston esivaalin presidenttiehdokkuudesta.

Vastaehdokas, entinen ulko- ja pääministeri Alain Juppe, tunnusti tappionsa pian sen jälkeen kun noin viidennes äänistä oli laskettu. Fillon oli tuolloin saanut jo tukevan, liki 70 prosentin kannatuksen.

Fillon voitti viikko sitten esivaalin ensimmäisen kierroksen ja lähti suosikkina myös toiselle kierrokselle.

Juppe onnitteli Fillonia selvästä voitosta ja toivotti hänelle onnea ensi vuoden presidenttikisaan.

Fillonia päivällä Pariisissa äänestänyt henkilöstöpäällikkö Christophe Mordelet, 45, sanoi valinneensa ex-pääministerin, koska halusi presidentiksi miehen, jolla on riittävästi auktoriteettia.

– Jos tässä maassa haluaa tehdä muutoksia, on lyötävä nyrkkiä pöytään. Emme saa antaa periksi katuhulinoitsijoille, hän vaati.

Työpaikat leikkuriin, homoadoptioille stoppi

Fillon vannoo talousliberalismin nimiin, kaavailee leikkaavansa puoli miljoonaa työpaikkaa julkiselta sektorilta ja ihailee Britannian entistä pääministeriä Margaret Thatcheriä. Hän on arvokonservatiivi ja vastustaa muun muassa homojen adoptio-oikeutta.

Fillon haluaa myös läheisempiä suhteita Venäjään ja on muun muassa kritisoinut Venäjä-pakotteita. 

Tasavaltalaisten ehdokas päässee mielipidekyselyiden mukaan toukokuisten presidentinvaalien toiselle kierrokselle, jossa vastaan voi tulla äärioikeiston Marine Le Pen. Tässä taistossa keskustaoikeiston ehdokkaan on laskeskeltu olevan vahvoilla.

Nykyisen presidentin, sosialistien Francois Hollanden ehdokkuudesta ei ole vielä varmuutta. Hän on hyvin epäsuosittu ja on ilmoittanut asettuvansa ehdolla vain, jos työllisyystilanne paranee selvästi lähiaikoina.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme